Konijn met pruimen

Foto Cathy Van de Moortele
Heel traditioneel, dit gerecht. Zorg voor een konijn dat met liefde gekweekt en verzorgd is. We hebben een jong meisje in de buurt, dat op haar boerderij zelf konijnen kweekt en slacht. Ik moet zeggen: het heeft gesmaakt. Heel erg bedankt, Justine!

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr boerenboter
  • 1 konijn, gescheiden
  • peper en zout
  • 2 uien, gepeld en in halve ringen gesneden
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels mosterd
  • 20 gedroogde pruimen, ontpit
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 peperkorrels
  • zout naar smaak
  • 1 grote fles Piedboeuf tafelbier, donker
  • bruine maïzena
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de boter schuimig worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Kruid de stukken konijn aan beide kanten met peper en zout.
  • Bak alle stukken konijn even aan in de schuimende boter. Leg niet teveel konijn ineens in de pot.
  • Beter in 2 of 3x bakken, zodat de boter niet afkoelt.
  • Haal het vlees uit de pot en hou het warm.
  • Fruit de uien in de resterende boter.
  • Voeg de bloem toe en laat ze even meebakken.
  • Blus met de azijn en schraap bakrestjes los.
  • Voeg de mosterd toe en leg het konijn weer in de pot.
  • Voeg de pruimen, laurierblaadjes, peperkorrels en zout toe.
  • Overgiet alles met het tafelbier.
  • Zorg dat het konijn onder staat.
  • Zet het deksel op de pot en breng aan de kook.
  • Laat het konijn op een zacht vuurtje verder garen, tot het net niet van de beentjes afvalt.
  • Dik eventueel de saus in met bruine maïzena.
TIP:

Je kan ook nog wat donkerbruine suiker toevoegen als je graag een zoete saus hebt.
Lekker met knolselderpuree (50% aardappelen, 50% knolselder).

Reacties