Poolse placki

Foto Cathy Van de Moortele
Je spreekt het uit als "platsjkie" en het is eigenlijk een soort aardappelrösti. Ik bak de placki graag in één stuk, in mijn Spaanse aardappeltortillapan, omdat die uit 2 delen bestaat en je op die manier de placki makkelijk kan omdraaien. Heb je niet zo'n dubbele pan, maak dan kleinere hoopjes naast elkaar, die je individueel makkelijker omdraait.

Wat hebben we nodig:
  • 5 gemiddelde aardappelen, geschild en in 4 gesneden
  • 1 ui, gepeld en grof geraspt
  • 2 eieren, losgeklopt
  • peper en zout
  • 1-2 eetlepels bloem
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen halfgaar (10 min) in ruim, gezouten water.
  • Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen, zodat het vocht eruit is.
  • Laat de aardappelen iets afkoelen en rasp ze dan grof.
  • Meng de geraspte aardappelen met de geraspte ui, de eieren, peper en zout en de bloem.
  • Verhit een bodempje olie in een antikleefpan en doe de aardappelmassa er in één keer in.
  • Duw plat en egaal met de bolle kant van een lepel.
  • Laat de placki mooi bruin bakken.
  • Vet het bovenste deel van de pan in met wat olie, zet hem op de onderste pan en draai om, zodat je ook de andere kant kan bruin bakken.
  • Soms is het nodig om de placki verschillende keren te draaien.
  • Stort de placki op een plank en snij hem in 4 delen.
  • Serveer met zure room.
TIP:

Je kan ook vertrekken van rauw geraspte aardappelen. De gaartijd zal dan wel langer zijn. Laat de buitenkant mooi knapperig bakken en zorg voor een smeuïge binnenkant.
Het is belangrijk dat de aardappelen mooi droog zijn. Als je kiest voor rauw geraspte aardappelen, zal je meer vocht in je mengeling hebben. Je kan ervoor kiezen om de geraspte aardappelen uit te knijpen ofwel voeg je meer bloem toe.

Reacties