Tomaten-groentesoep met lookcroûtons

Foto Cathy Van de Moortele
Wanneer ik alleen thuis ben, dan maak ik voor mezelf graag een kom verse soep klaar. Deze keer heb ik die verrijkt met extra groentjes en lookcroûtons. Ideaal als je nog een paar sneetjes zelfgebakken brood over hebt die net iets te oud zijn om nog zo te eten.
Voeg de extra groentjes pas toe net voor je de soep serveert, zodat ze nog lekker krokant zijn.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 1/3 prei, wit en groen, gewassen en gesnipperd
  • 1/3 courgette, gewassen en grof gesneden
  • 500 ml verse kippenbouillon, heet
  • 1 blik tomatenblokjes met basilicum
  • peper en zout
  • 1 teentje look, gepeld en geperst
  • 2 sneden oud brood, in blokjes gesneden
  • 1/4 preiwit, gewassen en fijngesnipperd
  • 1/4 courgette, gewassen en in fijne brunoise gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat vetstof smelten in een grote kookpot.
  • Fruit de ui aan met de prei en courgette.
  • Overgiet met de kippenbouillon en de tomatenblokjes.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze daarna 15 min sudderen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Gebruik de staafmixer om de soep glad te mixen.
  • Laat wat vetstof smelten in een pannetje. Voeg de look toe.
  • Bak de broodkorstjes bruin en knapperig. Kruid ze met peper en zout.
  • Schep de soep in diepe kommen.
  • Bestrooi de soep met een mengeling van prei en courgette. Werk af met peterselie.
  • Serveer de croûtons bij de soep.
TIP:

Je kan er ook voor opteren om de soep niet te mixen. Zorg dan dat je groenten fijn genoeg gesneden zijn.
Vervang de kippenbouillon door groentebouillon voor een vegetarisch alternatief.

Reacties