Mistral brood

Foto Cathy Van de Moortele
Wat een zalig, krokant en smakelijk wit brood is dit. Met het lamé mesje dat bij de broodbakbol van Emile Henry zat, heb ik het brood 3x ingesneden, net voor het de oven in ging. Prachtig resultaat!

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr mistral bloem
  • 260 gr water
  • 12.5 gr verse gist
  • 9 gr zout
  • 15 gr broodverbeteraar
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het water in het kuiltje en verkruimel er de gist in.
  • Strooi het zout aan de rand van de bloem, tegen de wand van de kom.
  • Leg de broodverbeteraar aan de tegenovergestelde kant.
  • Gebruik je vingers om de gist op te lossen in het water.
  • Met een houten lepel meng je de ingrediënten samen. Laat de kneedhaak van de Kenwood de rest van het kneedwerk doen (10 min).
  • Vet een grote kom lichtjes in met olie.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in de kom. Dek af met een deksel of een handdoek.
  • Laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Bestuif de onderste schotel van de broodbakbol met bloem.
  • Vorm het brood (ik heb er een langwerpig brood van gemaakt) en leg het op de schotel. Dek af met de koepel.
  • Laat het brood nog 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240°C.
  • Open de koepel en snij het brood 3x schuin in met een lamé mesje.
  • Zet de koepel weer over het brood en schuif de broodbakbol in de oven. Verlaag de temperatuur onmiddellijk naar 230°C.
  • Bak het brood 40 min. Verwijder de koepel en laat het brood nog 10 min afbakken (of tot het brood de gewenste kleur heeft).
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Laat het brood volledig afkoelen eer je het aansnijdt. Meestal lukt me dat niet...
Dit is een ideaal brood voor wie graag boter en confituur eet op zijn boterham. Daar een tas verse koffie bij... mmmmm.
De temperatuur tijdens het voorverwarmen iets hoger zetten, zorgt ervoor dat je oven op de juiste temperatuur is eens je het brood erin schuift. Het openen en sluiten van de ovendeur zorgt namelijk voor warmteverlies.
De mistral bloem haal ik bij Hobbycenter Wittevrongel in Eeklo, waar ze een heel assortiment bakbloem verkopen om thuis zelf het lekkerste brood te maken.
Benieuwd naar mijn oven? Ik ben er alleszins heel blij mij. Stoves heeft mijn leven weer een stuk makkelijker gemaakt en zorgt dat ik heel efficiënt kan bakken en koken.
Let op! Het water wordt in gr uitgedrukt, niet in ml. Dat maakt het makkelijker om op je weegschaal alles af te wegen.
Ik heb dit Mistral brood ook al als boule gebakken in de Emile Henry potato baker bijvoorbeeld (zie foto). 

Reacties