Empanada's uit Argentinië

Foto Cathy Van de Moortele
Tijdens onze foodtour in Londen, kregen we vers gebakken empanada's te proeven. Heerlijk zeg!
De oudste dochter was verleden jaar op bezoek bij haar vriendin in Argentinië en kreeg daar ook de empanada-smaak te pakken. Speciaal voor haar, mijn eigen versie.

Wat hebben we nodig:
  • 450 gr américain
  • ui, gepeld en fijngesnipperd 
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • snuif paprikapoeder
  • snuifje kaneel
  • snuifje komijn
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijn gesnipperd
  • 375 gr bloem
  • 150 gr smout, koud en in blokjes gesneden
  • snuifje zout
  • 100 ml water, koud
Hoe gaan we te werk:
  • Bak de américain rul in een antikleefpan. Voeg de uien toe en laat ze meebakken. 
  • Kruid met look.
  • Strooi de blokjes wortel over het gehakt en roer ze door het vlees.
  • Kruid met paprika, kaneel, komijn, peper en zout.
  • Laat het vlees zo'n 40 min sudderen op een heel laag vuurtje.
  • Laat deze vulling volledig afkoelen in de koelkast. Je kan dit best daags voordien al doen, zodat de vulling goed kan opstijven.
  • We maken nu het deeg. Doe de bloem met de smout in de kom van de Kenwood. Gebruik de K-klopper om beide te mengen. Voeg het zout toe.
  • Giet langzaam water bij het deeg tot het deeg mooi soepel en samenhangend is.
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en rol elke portie uit tot een mooie cirkel. Leg een handdoek over het deeg, zodat het niet uitdroogt.
  • Meng de peterselie door de vulling.
  • Verdeel de vulling in 12 porties van zo'n 35 gr.
  • Neem een deegcirkel in je hand en schep daarop een lepel vulling. Maak de randjes een beetje nat en vouw ze dicht. Draai het randje nog eens mooi om tot een schelprand of gebruik de tanden van een vork om er een tekening in te duwen (die de empanada nog eens extra zal sluiten). 
  • Verhit de frituurpan op 200°C en leg in het mandje 2 empanada's per keer. 
  • Laat ze mooi goudbruin frituren aan beide kanten. 
  • Leg de empanada's even op huishoudpapier, zodat overtollig vet kan wegdruppen.
TIP:

Eens de empanada's gevuld zijn, kan je ze zo invriezen op waxpapier.
Heb je liever empanada's die niet gefrituurd zijn? Dan kan je ze bakken in de oven. Besmeer ze dan eerst even met wat eigeel (de randjes niet) en bak ze in een oven van 200°C tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege de baktijd om. Zijn je empanada's bevroren? Laat ze dan wat langer in de oven.
Je kan uiteraard ook een empanada vorm gebruiken.
Geen idee hoe je die mooie randjes kan maken? Check dit filmpje.
Het deeg is "vlokkerig" na het bakken, net zoals dat hoort bij korstdeeg.
Varieer in de vulling: voeg erwtjes toe of maïs, hardgekookt ei, ..

Reacties