21e verjaardagstaart

Foto Lana Joos
Onze oudste dochter wordt vandaag 21. Het lijkt voorbij gevlogen, echt waar. Waar zijn de jaren naartoe. Ze is ondertussen al heel erg veranderd, maar nog altijd even gek op desserts en taartjes. Speciaal voor haar verjaardag, deze meringue met aardbei en chocolademousse.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eiwitten
  • 250 gr kristalsuiker
  • 1 koffielepel witte wijnazijn
  • 1 koffielepel maïzena
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 6 eiwitten
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 3 dooiers
  • 250 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr fondant chocolade, grof gehakt
  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt
  • bloemsuiker
  • 1 reep melkchocolade
Hoe gaan we te werk:

  • Maak eerst de meringues. Verwarm hiervoor de oven voor op 150°C.
  • Klop de eiwitten tot pieken.
  • Voeg de suiker geleidelijk aan toe.
  • Klop verder tot je een glanzende meringue bekomt.
  • Mix met de azijn, maïzena en vanille.
  • Teken cirkels met een alcoholstift op bakpapier en draai het bakpapier om op de bakplaat, zodat de stift aan de onderkant zit en niet in aanraking komt met de meringue.
  • Ik heb 6 cirkels van 14.5 cm doorsnede getekend (een koffiebordje als sjabloon gebruikt).
  • Doe de meringue in een spuitzak met brede, ronde spuitmond.
  • Spuit spiralen op de cirkels bakpapier, te beginnen van het midden.
  • Met de overschot van de meringue, spuit je lange strepen op het bakpapier.
  • Bak de meringues 1u en laat ze afkoelen in de oven.
  • Gebruik een getand mes om de strepen meringue in stukjes te snijden. Leg deze stukjes apart voor de afwerking.
  • Maak de vulling. Klop de eiwitten op en voeg de suiker toe. Klop op tot je glanzende pieken hebt.
  • Voeg de dooiers toe aan de eiwitten en mix ze even mee, zodat ze goed opgenomen worden.
  • Zet deze meringue even apart.
  • Snij de boter in blokjes en mix ze zacht in de Kenwood.
  • Laat de chocolade au bain marie smelten en daarna afkoelen. Ze moet wel nog vloeibaar zijn.
  • Voeg de afgekoelde chocolade toe aan de boter en mix tot een romig geheel.
  • Voeg 1/4 van de meringue toe en mix mee.
  • Spatel de rest van de meringue door de boter/chocolade.
  • Leg één meringueschijf op een taartschotel. Besmeer de meringue met 1 grote eetlepel vulling en gebruik een spatel om de vulling mooi te verspreiden.
  • Leg een tweede schijf omgekeerd om de vulling, zodat de gladde kant van boven ligt.
  • Besmeer de tweede schijf met 1 grote eetlepel vulling en gebruik een spatel om de vulling mooi te verspreiden.
  • Leg de derde schijf omgekeerd op de vulling.
  • Besmeer de derde schijf met 1 grote eetlepel vulling en gebruik een spatel om de vulling mooi te verspreiden.
  • Doe hetzelfde met de drie andere schijven.
  • Gebruik de resterende vulling om de buitenkant van de taarten te besmeren.
  • Ik heb de taarten op verschillende manieren afgewerkt. 
    Foto Lana Joos

Manier 1: Snij plakjes aardbei en "plak" deze tegen de chocoladerand. Versier de bovenkant met de helft van de meringuestukjes. Laat nog wat extra melkchocolade smelten au bain marie en decoreer hiermee de meringuestukjes. Werk af met bloemsuiker net voor het serveren.
Manier 2: "Plak" de meringuestukjes tegen de chocoladerand. Versier de bovenkant met stukjes aardbei. Werk af met bloemsuiker net voor het serveren.

TIP:

Maak de taart niet te lang op voorhand. De meringue kan je wel daags voordien al maken en bewaren in een goed afgesloten doos. De vulling maak je best de dag zelf. Zet de taart koel weg tot je ze gaat eten.

Reacties