Madeleintjes met chocolade

Foto Cathy Van de Moortele
Madeleintjes zijn altijd een hit. Ik heb ze een chocolade kantje gegeven, die een extra dimensie toevoegt aan dit lichte cakeje.

Wat hebben we nodig:
  • 2 eieren + 1 eierdooier
  • 100 gr kristalsuiker
  • 120 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel vanillepoeder
  • 100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • chocolade (puur, melkchocolade of witte chocolade)
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eieren en de eierdooier op met de kristalsuiker tot een lichtgekleurde, luchtige massa.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en het vanillepoeder boven de eiermassa en spatel het erdoor.
  • Voeg tenslotte de gesmolten boter toe en spatel het er goed door.
  • Giet het beslag over in een spuitzak en laat het minstens 2u opstijven in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel 2 silicone madeleine vormen met koud water en schud hem even uit. Droog hem niet af.
  • Zet de vorm op een bakplaatje of een ovenrooster.
  • Vul de vormpjes 3/4 met beslag.
  • Laat de madeleines 13 min bakken of tot ze licht gekleurd zijn.
  • Ontvorm de cakejes en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
  • Leg in elke madeleineholte een stukje chocolade en zet de vorm nog even terug in de warme oven.
  • Strijk met een borsteltje de chocolade mooi open en leg de madeleintjes in de warme chocolade. Druk lichtjes aan.
  • Zet de vorm minstens een uur in de koelkast (of 15 min in de diepvriezer), zodat de chocolade weer kan opstijven.
  • Ontvorm de madeleintjes en bewaar ze in een luchtdichte doos.
TIP:

De madeleintjes smaken het best als je ze de dag zelf nog serveert.
Gebruik enkel een silicone vorm, anders wordt het onmogelijk om de madeleintjes met chocolade te onvormen (geloof me, ik heb het geprobeerd).
Je kan de chocolade ook gewoon smelten en dan met een borsteltje aanbrengen in de holtes.

Reacties