Chocolade havermoutkoekjes met gedroogd fruit

Foto Cathy Van de Moortele
Ik zou ze als ontbijt kunnen nemen. Havermout is goed voor je, zeggen ze. Zou dit ook gelden voor deze koekjes? Ik bedoel: havermout, gedroogd fruit, noten, .. das gezond, toch?

Wat hebben we nodig:
  • 100 gr patisseriebloem
  • 150 gr havermout
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 2 koffielepels maïzena
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr bruine suiker
  • 60 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kandijsiroop
  • 100 gr geconfijt fruit
  • 50 gr pecannoten, gehakt
  • 100 gr chocolate chips
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en zet ze aan de kant.
  • Meng de bloem met de havermout, kaneel, natriumbicarbonaat, zout en maïzena.
  • Mix de boter met de twee soorten suiker, het ei en de kandijsiroop tot een glad beslag.
  • Spatel de droge ingrediënten door de natte.
  • Spatel de veenbessen, noten en chocolate chips door het beslag.
  • Verdeel het deeg in balletjes die ongeveer 50 gr wegen. Dat zijn 16 koekjes.
  • Leg 8 koekjes op elke bakplaat en bak ze 13 min.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster en bewaar ze in een hermetisch afgesloten doos.
TIP:

Je kan de koekjes ook kleiner maken. Pas de baktijd aan.
Vervang het geconfijt fruit naar keuze door gedroogde veenbesjes/rozijntjes/kersen/abrikozensnippers/..
Vervang de pecannoten door walnoten/macademianoten/hazelnoten/..
Als je oven enkel boven/onderwarmte heeft, bak dan slechts 1 bakplaat koekjes per keer. Bij heteluchtovens kan je wel meerdere platen tegelijk bakken.

Reacties

Unknown zei…
Ze zijn echt zó lekker, ik gebruik ze soms als lunch :)
Ik gebruik wel volkorenmeel in plaats van patisseriebloem.
Heerlijk recept!