Mayabrood

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van de pitten en zaden (zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad) in dit zonnige Mayabrood. De bloem haal ik bij Hobbycenter Wittevrongel en is van het merk Artipan. Maak het deeg 's avonds klaar en laat het overnacht rustig rijzen in de koelkast. 's Morgens kan je meteen je brood vormen, de tweede rijs geven en afbakken, zodat je 's middags vers brood hebt.

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr Mayabloem
  • 260 gr water
  • 12.5 gr verse gist
  • 15 gr broodverbeteraar
  • 7 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hierin het water.
  • Breek de gist in het water en roer met je vingers tot de gist is opgelost.
  • Leg de broodverbeteraar aan één kant en het zout aan de andere kant.
  • Meng met een houten lepel.
  • Laat de kneedhaak van de Kenwood het werk doen. Laat het deeg zeker 10 min kneden, zodat de gluten hun werk kunnen doen.
  • Kneed het deeg nog even met de hand door en laat het 1u rijzen in een lichtjes ingevette kom die je afdekt.
  • Duw de gassen uit het deeg met je vuist en haal het deeg uit de kom. Kneed het nog even door op een bebloemd werkblad en geef het brood vorm.
  • Leg het brood op de bakplaat om een tweede keer te rijzen. Dek af met een handdoek.
  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Bak het brood 40 min of tot de binnentemperatuur van het brood minstens 96°C is.
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
TIP:

Ik heb het brood in de broodbakbol van Emile Henry gebakken. Net voor het einde van de baktijd heb ik de cloche verwijderd en het brood nog 10 min verder laten bakken voor een extra krokante korst.
De broodverbeteraar zorgt voor een mals brood dat langer kan bewaard worden zonder uit te drogen.
Pas op! Het water wordt in gr uitgedrukt, niet in ml. Dat maakt het makkelijk om alles op je weegschaal af te wegen.

Reacties