Zachte pitabroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ooit, heel lang geleden, werkte ik enkele maanden in een Egyptische pitabar. Ik hield van de sfeer, het eten, de muziek en de energie die er heerste. Het enige wat ik niet zo lekker vond, waren de voorverpakte pitabroodjes. Ik vond ze te klein en te hard. De sausjes die de kok zelf maakte, waren wel superlekker, alsook het vlees dat ik samen met de kok, op die grote spies mocht steken na het marineren.
Klaar om zelf pitabroodjes te maken? Deze pitabroodjes zijn zacht en kruimig en overheerlijk!

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr witte broodbloem (Suprème)
  • 1 snuifje zout
  • 1 zakje korrelgist van 7 gr
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 300 - 360 ml water, warm
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het zout, de gist en de suiker in een grote kom. Gebruik een garde om alles goed te mengen.
  • Giet het warme water geleidelijk aan bij de droge ingrediënten. Meng met je handen. Je zal wellicht niet al het water nodig hebben.
  • Kneed het deeg tot het mooi zacht en elastisch is. Het mag nog een beetje kleven, maar moet makkelijk van de kom los komen.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen.
  • Rol elk deel tot een balletje. Laat de deegballetjes 10 min rusten onder een handdoek.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem en rol de deegballetjes uit tot platte schijven van dezelfde grootte. Zorg dat je ze goed platrolt. De broodjes mogen straks wel een beetje rijzen, maar niet opbollen.
  • Laat de pitabroodjes 30 min rusten onder een vochtige handdoek.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de broodjes op de bakplaat. Bak ze 4 min of tot de broodjes lichtgekleurd en gaar zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en hou ze warm onder een handdoek in een mandje.
TIP:

Heb je een pizzasteen? Laat die dan meteen mee opwarmen in de oven en schuif de broodjes per 2 op de steen. 

Reacties