Nieuwjaarsbûche

Foto Cathy Van de Moortele
Een traditie op 1 januari: bûche. Helemaal niet zo moeilijk om te maken en je hebt snel resultaat. Dit jaar heb ik gekozen voor een boterroom met Crisco. Crisco lijkt op smout maar is volledig plantaardig. Oa te koop bij Aveve. De Crisco zorgt voor een smeuïge en lichte boterroom met een fluweelzachte textuur.
Doordat ik de bûche op het laatste nippertje besloot te maken, had ik geen sinaasappelmarmelade in huis, wat geschikter zou geweest zijn. Vandaar de aardbeienconfituur.

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren
  • 120 gr kristalsuiker
  • 60 gr patisseriebloem
  • 40 gr maïzena
  • 40 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • confituur 
  • water
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
  • 85 gr Crisco
  • 1/2 koffielepel sinaasappellikeur (of -essence als je liever geen alcohol gebruikt)
  • 225 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 - 2 eetlepels melk
  • versiering
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eieren los in een steelpan.
  • Voeg de suiker toe en laat de suiker smelten op het vuur. Blijf goed kloppen zodat de eieren niet de kans krijgen om te stollen.
  • Klop de eieren met de suiker verder op in de kom van de Kenwood, met de draadklopper.
  • Reken hier zeker 10 min voor, zodat de massa verdriedubbelt in volume. Je zal een mooi dik en lichtgele massa krijgen.
  • Zeef de bloem en de maïzena boven het beslag en spatel het er voorzichtig door. Ik gebruik hiervoor mijn FlexiBeater van Kenwood zodat het beslag heel luchtig blijft.
  • Voeg ook de boter toe, in straaltjes en spatel deze door de massa.
  • Stort het beslag uit op de bakplaat en schuif die 10 min in de oven.
  • Leg een keukenhanddoek open op je werkblad. Bestuif met gezeefde bloemsuiker.
  • Stort de biscuit op de handdoek en haal de bakplaat weg.
  • Laat de biscuit even afkoelen en trek het bakpapier dan in strips weg van de biscuit.
  • Rol de biscuit meteen op met de handdoek erbij en ontrol hem weer.
  • Verwarm enkele lepels confituur met wat water en smeer de biscuit hier mee in. Je kan de biscuit ook eerst besprenkelen met wat sinaasappellikeur.
  • Rol de biscuit strak op en laat hem - met de naad naar beneden - op een bord opstijven in de koelkast.
  • Bereid ondertussen de boterroom: Klop de boter romig met de draadklopper van de Kenwood.
  • Voeg de Crisco toe en klop verder op.
  • Breng de boterroom op smaak met likeur of essence. Overdrijf hier niet mee. Je kan er altijd nog een beetje bij doen, maar eruit halen lukt niet.
  • Voeg de bloemsuiker in deeltjes toe en klop telkens goed tot alle suiker mooi opgenomen is.
  • Voeg 1 lepel melk toe en klop verder op tot de gewenste smeuïgheid bekomen is. Indien nodig kan je nog een lepel melk toevoegen. Dek de boterroom af tot je klaar bent om de bûche samen te stellen.
  • Snij diagonaal een stuk van de bûche af. Dit wordt een dikke tak aan de zijkant van je bûche. Kleef die vast met een beetje boterroom.
  • Vul een spuitzak met sterspuitmond met de boterroom. Spuit lange repen boterroom op de bûche, te beginnen aan de kant zonder de tak. Ga zo door naar boven. Je kan ervoor kiezen om de zijkanten van de tak ook met boterroom op te spuiten of om dat niet te doen zodat je de vulling kan zien.
  • Werk af met eetbare versiering. 
  • Hou de bûche koel in de koelkast en dek af met plastic folie, zodat er geen korst komt op de boterroom.
TIP:

Ik heb de bûche versierd met zelfgemaakte chocoladeschors, geconfijte sinaasappelschilletjes, meringue kerstboompje en eetbare pareltjes.
Heb je geen sterspuitmondje voor je spuitzak? Besmeer de bûche dan met een groot mes en gebruik een vork om "nerven" te maken.

Reacties