Fish & Chips

Foto Cathy Van de Moortele
Engeland staat niet bepaald gekend voor zijn uitstekende keuken, maar ze maken wel de beste fish & chips. Geen idee of dat concept hier in België zou aanslaan. De frieten zijn wel goed ingeburgerd, maar gefrituurde vis en erwtenpuree erbij?
Snij de frieten met de hand en zorg dat het echt robuuste, dikke frieten zijn. Dat hoort gewoon zo bij fish & chips. Het bierbeslag maakt het korstje lekker krokant en geef toe: wat is er nu lekkerder dan zo'n knapperige korst?

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr zelfrijzende bloem
  • 50 gr maïzena
  • peper en zout
  • 4 dikke filets van vaste, witte vis bv kabeljauw of schelvis, op kamertemperatuur
  • 300 ml pils, ijskoud
  • 400 gr diepvrieserwtjes
  • boter
  • 60 ml water
  • peper en zout
  • 4 grote frietaardappelen, geschild en gewassen
  • tartaarsaus
  • partjes citroen
  • verse peterselie, grof gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem en de maïzena in een kom en kruid ze met peper en zout.
  • Kruid de visfilets met peper en zout. Haal ze even door de bloem en klop ze af. Het laagje bloem zal helpen om het beslag beter te laten hechten en de maïzena zorgt voor een krokant deeg.
  • Meng de bloem met het bier tot een dik beslag. Het beslag moet aan de achterkant van een lepel blijven kleven.
  • Doe de erwtjes in een steelpan met een klontje boter en het water. Kruid met peper en zout. Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes garen. Werk af met nog een klontje boter. Pureer de erwtjes en hou ze warm. 
  • Verwarm de frituurpan voor op 150°C.
  • Snij de frieten in lange, dikke plakken. Snij elke plak tot 3 - 4 frieten.
  • Was de frieten en dep ze goed droog.
  • Bak de frieten in porties gedurende 8 min. Laat ze afkoelen in een grote, platte schaal op huishoudrol.
  • Bak de frieten af op 180°C tot ze mooi bruin zijn.
  • Leg de visfilets in het beslag. Haal de vis er stuk voor stuk uit en laat overtollig beslag afdruppen. Laat ze voorzichtig in het hete frietvet zakken. Bak niet meer dan 2 stuks tegelijk. Hou ze eventueel warm in de oven.
  • Bak de vis mooi goudbruin en laat hem even uitlekken op huishoudrol.
  • Serveer de frieten bij de vis en de erwtenpuree. Leg er partjes citroen en een schep tartaarsaus bij. Werk af met peterselie.
TIP:

De kleur van de vis is zo mooi wit tegen het krokante, gebruinde beslag. Helemaal geweldig!
De vis wordt best gefrituurd in ossewit, net zoals dat de beste keuze is voor oliebollen. Het lukt ook in olie, maar ze zullen iets minder krokant zijn.
Als je liever geen pils gebruikt, kan je ook opteren voor bruisend water. 

Reacties