Farro salade met falafel

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al eens gehoord van Farro? Deze tarwesoort is een van de oudste soorten ooit. In Italië wordt deze tarwesoort nog vaak gegeten en ze wordt geprezen omwille van de voedingswaarde: vetarm, vezelrijk, vol vitamines en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ik heb Farro in huis gehaald en breng voor jullie dit lekkere lunch recept voor 2 personen.

Wat hebben we nodig:
  • 300 ml groentebouillon
  • 75 gr farro
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 eetlepels De Puy linzen
  • olie
  • 1/4 rode ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 5 champignons, in grove brunoise gesneden
  • peper en zout
  • 1/6 komkommer, in fijne brunoise gesneden
  • 1 selderstengel, in fijne brunoise gesneden
  • 1 eetlepel goji bessen, geweld in heet water
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
  • rucola, gewassen
  • 6 falafel
Hoe gaan we te werk:
  • Zet een steelpannetje op het vuur met daarin de bouillon, de farro, wortel en linzen.
  • Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur dan iets zachter. Laat zachtjes koken tot al het water opgenomen is en de farro gaar is. Giet af en spoel met koud water.
  • Laat wat olie smelten in een klein pannetje en bak de rode ui met de champignons. Kruid met peper en zout.
  • Meng de farro met de champignons, komkommer, selder, goji bessen en peterselie.
  • Maak een dressing van de olie, azijn, ras-el-hanout, peper en zout. Giet de dressing over de salade en laat even trekken.
  • Voorzie elke saladekom van een grote handvol rucola. 
  • Schep daarop de farro salade.
  • Verwarm een bodempje olie in een klein pannetje. Bak de falafel goudbruin aan beide zijden en schik ze op de salade.
TIP:

Ideaal om deze salade mee te nemen als werklunch.
Du Puy linzen zijn Franse, zwarte linzen en ze zijn iets duurder dan andere linzen. Ze behouden hun vorm in tegenstelling tot andere linzen en daarom zijn ze heel geschikt om ze te gebruiken in salades. Ik haalde de linzen en de farro bij Moor & Moor in Gent.
De rest van de falafel kan je makkelijk invriezen en ze later bakken.

Reacties