Provence brood

Foto Cathy Van de Moortele
Makkelijker kan het niet zijn en toch smaakt het zo heerlijk. De broodkorst kraakte toen ik het brood uit de oven haalde en ik kon het niet laten om me bij het brood te zetten in de keuken, zodat ik elke kraakje van de korst kon horen. Zalig...
Dit recept komt van de alom gekende Bloch bakkerij uit de Veldstraat in Gent. Ik had enkel gedroogde gist in huis, vandaar de aanpassing. Benieuwd of het anders is met verse gist. Ik heb me toch zeker 7 min kunnen inhouden alvorens het poepke van het brood af te snijden, te besmeren met goede boter en te kruiden met peper van de molen en wat Camargue zout...

Wat hebben we nodig:
  • 660 gr witte broodbloem
  • 1 zakje korrelgist (7 gr)
  • 370 ml water
  • 10 gr zout
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood. 
  • Strooi de gist over de bloem en roer hem door de bloem met een garde.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water. 
  • Roer de bloem en het water door elkaar.
  • Laat het deeg op lage snelheid mengen met de kneedhaak tot het deeg samenhangt.
  • Voeg het zout toe en laat nog 5 min verder kneden op lage snelheid.
  • Maak een bal van het deeg en laat die afgedekt 1u rijzen.
  • Sla je vuist in het deeg en vorm er opnieuw een bal van.
  • Dek af en laat nogmaals 1u afgedekt rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 220°C. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier.
  • Duw het deeg plat en vorm er opnieuw een bal van.
  • Leg de deegbal op de bakplaat, bestuif met wat extra bloem en maak er met een lame-mesje een scherpe snede in.
  • Dek het brood af en laat het nog 10 min rijzen.
  • Bak het brood 50 min in de hete oven.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
TIP:

Je kan ook een pizzasteen meeverwarmen in de oven en het brood met het bakpapier daarop schuiven en zo bakken.
Liever verse gist? Gebruik dan 10 gr en laat die oplossen in het water.

Reacties