Rode bietensalade met geitenkaas en Le Puy linzen

Foto Cathy Van de Moortele
Ook in de winter kan je genieten van heerlijke salades. Kies voor "warme" smaken zoals die van pompoen, rode biet, linzen, spinazie, kaas, .. Deze rode bietensalade maakte ik voor mezelf op een zondag en ik wist: die moest een plaatsje krijgen op mijn blog.

Wat hebben we nodig:
  • 4 - 5 rode bieten, gekookt en drooggedept
  • 150 gr Le Puy linzen
  • 700 gr pompoenblokjes, ontdooid
  • olie
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel gerookte paprika
  • snuif zout
  • 1 zak raketsla
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 bûche geitenkaas, in blokjesgesneden
  • 2 eetlepels pompoenpitten, droog getoast
Hoe gaan we te werk:
  • Schaaf de rode bieten in dunne plakjes. Leg ze in een ronde vorm op je borden.
  • Laat de linzen 10 min weken in koud water. Laat ze uitlekken.
  • Breng een pannetje met gezouten water aan de kook. Voeg de linzen toe en kook ze gaar.
  • Laat de linzen uitlekken en spoel ze met koud water. Laat ze nogmaals uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de pompoenblokjes in een grote kom.
  • Meng ze met 2 eetlepels olie en de kruiden.
  • Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat in één laag. Rooster de pompoenblokjes 20 min.
  • Schud de pompoenblokjes op en rooster ze nog 10 - 15 min of tot ze zacht zijn. 
  • Laat de pompoenblokjes afkoelen.
  • Meng de linzen met de pompoenblokjes en de overgebleven olie van de bakplaat.
  • Spatel de raketsla door de salade en werk af met rode wijnazijn en nog 1 eetlepel olie. Kruid met peper en zout.
  • Schik de salade in een mooie kom.
  • Verdeel de geitenkaas over de salade. Strooi de pompoenpitten over de salade
TIP:

Serveer met een stuk rustiek gebakken brood en echte boter.
Deze salade is voldoende voor 4 personen.
Pompoenen zijn vaak log en groot en moeilijk te snijden. In de diepvriesafdeling vind je echter ook voorgesneden pompoenblokjes. Heel makkelijk in gebruik. Je haalt uit wat je nodig hebt voor een salade, soep, raviolivulling, curry, ..
Met droog toasten, bedoel ik het roosteren van de pompoenpitten in een heet, antikleefpannetje, zonder vetstof. Op deze manier komt de smaak van de pitten (je kan het ook met noten en kruiden doen) nog meer tot zijn recht. Blijf wel bij het vuur, want het duurt maar enkele minuten.

Reacties