Turks simit brood

Foto Cathy Van de Moortele
Ken je die Turkse ringvormige broodjes met getoaste sesamzaadjes op? Zalig zijn die! Ik koop die bij Den Turk, de beste Turkse bakker van Gent, in de Tolhuislaan. Nog niet eerder aan gedacht om ze eens zelf te maken, tot nu...

Wat hebben we nodig:
  • 420 gr witte tarwebloem (Suprème)
  • 220 ml water, lauwwarm
  • 21 gr verse gist
  • 10 gr kristalsuiker
  • 10 gr zout
  • 45 ml olie
  • 2 eetlepels kandijsiroop
  • 2 eetlepels water
  • 100 gr sesamzaad, droog getoast
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet een 1/4 van het warme water in het kuiltje en breek er de gist in. Strooi er wat bloem over.
  • Strooi de suiker en het zout elk aan een zijkant.
  • Laat de gist even zijn werk doen.
  • Giet de olie bij de bloem, net als de rest van het water. 
  • Meng met een houten lepel. 
  • Laat de Kenwood het deeg kneden (of kneed met de hand), tot het als een bal loslaat van de kom.
  • Laat de deegbal in een lichtjes ingevette vorm 1u rijzen, onder deksel.
  • Haal het deeg uit de kom en laat het even rusten.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol er balletjes van.
  • Laat de balletjes 10 min rusten onder een handdoek, zodat de gluten hun werk kunnen doen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol elk deegballetje uit tot een lang koord van 60 cm.
  • Vouw het koord dubbel en draai het tot een vlecht van 2 strengen. Duw de uiteinden goed samen, zodat de gevormde ring niet loskomt. 
  • Leg elke simit op de bakplaat en dek af met een handdoek. 
  • Laat de broodjes nog even rijzen tot de oven warm is.
  • Klop de kandijsiroop los met het water.
  • Zet een platte schaal klaar met het getoaste sesamzaad.
  • Doop elke simit in de kandijmengeling en zorg dat beide kanten een laagje krijgen. 
  • Leg de simit in het sesamzaad en draai ze om, zodat beide kanten bedekt zijn met zaadjes.
  • Bak de broodjes 25 min in de warme oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Ze moeten "knappen" als je ze doorbreekt.
  • Laat ze een beetje afkoelen op een taartrooster voor je ze serveert.
TIP:

Je kan ook korrelgist gebruiken ipv verse gist. Neem dan 1 zakje van 7 gr.
Liever grotere simit? Deel het deeg dan in 3 en maak grotere ringen. Deze simit zijn individuele broodjes.
Eet de simit liefst nog warm, dan zijn ze het lekkerst.
Je kan het toasten van de sesamzaadjes overslaan, maar ze geven de simit net die nootachtige smaak, wat het zo lekker maakt.
Snap je niet helemaal hoe je de simit moet vlechten? Bekijk dan dit filmpje.
In het oorspronkelijk recept wordt melasse gebruikt. Niet zo makkelijk te vinden in ons land, maar het is best te vergelijken met kandijstroop, wat ik dan ook gebruikt heb.
Je kan de sesamzaadjes ook vervangen door zonnebloempitjes of maanzaad, maar dat zie je niet zo vaak.
De binnenkant van het simit brood doet een beetje denken aan een bagel, maar waar de bagel taai is aan de buitenkant, is een simit net heel krokant. Ideaal voor mensen die liever de krokante broodkorst eten dan het zachte broodkruim.


Reacties