Wontons met gehakt en prei

Foto Cathy Van de Moortele
Ik krijg er echt niet genoeg van. Misschien zet ik ze wel bij mijn meest favoriete maaltijd ooit? Wontons of dumplings geven je zo'n voldaan gevoel. Goed gekruid, sappige vulling in een zelfgemaakte wrapper. Liefst geserveerd in verse bouillon met extra pijpajuintjes. YOM!

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 grote prei, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1/2 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en geperst
  • 400 gr kalfsgehakt
  • 100 gr varkensgehakt
  • 1 chili pepertje, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • Szechuan peper naar smaak (of zwarte peper)
  • stukje gember, geschild en geraspt
  • verse koriander, fijngesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • snuifje zout
  • 280 gr bloem
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • 60 - 120 ml water
  • maïzena
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat olie warm worden in een pan.
  • Fruit de prei met de ui en look tot ze glazig zijn. Haal dit mengsel uit de pan en laat het afkoelen.
  • Meng de prei met het gehakt, de chili, vissaus, citroensap, suiker.
  • Kruid met peper, gember, koriander.
  • Meng alles met het ei en kruid af met zout.
  • Zet de vulling afgedekt koel weg.
  • We gaan nu de wonton wrappers maken. 
  • Zeef de bloem en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop het ei met het zout en 60 ml water. Giet deze natte ingrediënten in het kuiltje.
  • Meng goed en voeg extra water toe tot het deeg als een bal loslaat van de kom. Het deeg mag echter niet gaan kleven.
  • Kneed het deeg tot het soepel wordt en laat het dan minstens 20 min rusten in plastic folie, zodat de gluten kunnen ontspannen. Hoe langer het deeg rust, hoe makkelijker het wordt om uit te rollen.
  • Verdeel het deeg in 4. Laat 3 delen deeg in het plastic folie rusten.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met maïzena bestoven werkblad.
  • Maak rondjes van het deeg met een raviolivormpje.
  • Leg een wrapper op je hand en leg er in het midden een eetlepel vulling op.
  • Maak de randjes van het deeg vochtig met water (aan één kant) en nijp de wonton dicht zodat je een halve cirkel bekomt. Begin bovenaan in het midden. Ga zo door naar links en duw de vulling steeds naar beneden, zodat ze goed verspreid zit in de wrapper. Duw dan de rechterkant dicht van boven naar beneden.
  • Vouw de uiteinden naar elkaar toe, zodat ze als armpjes de vulling omvatten. Maak één uiteinde nat en vouw de andere kant erover. Het water werkt als lijm.
  • Gaar de wontons in kokend water.
  • Serveer ze in zelfgemaakte bouillon. Werk af met vers gesnipperde pijpajuintjes, chili, koriander en fijngesnipperde prei.
TIP:

Gebruik enkel maïzena om je werkblad te bestuiven. Bloem zou de wonton wrappers alleen maar zwaarder maken.
Ik maak het wonton deeg in de keukenrobot en rol het uit met de pastamaker op de Kenwood.
Je kan de wontons invriezen. Bestuif enkele bakplaatjes met maïzena en leg de wontons hierop. Zorg dat ze elkaar niet raken. Vries ze in. Breng ze na het invriezen over in ziploc zakjes en bewaar ze zo.

Reacties