Kaneelbroodjes uit Denemarken

Foto Cathy Van de Moortele
Onze oudste dochter studeert 5 maanden in Parijs. Ze is helemaal verliefd geworden op deze lichtjesstad en zeker ook op alle lekkernijen die daar te koop zijn. Elke dag croissants, op tijd en stond een citroentaartje en soesjes met een heerlijke vulling. Ook op Instagram vind je veel lekkers en het was dan ook niet meer dan normaal dat ze mij de link doorstuurde voor deze allerbesteooit-kaneelbroodjes. Ik heb ze niet geglazuurd, omdat ze al lekker waren gewoon recht uit de oven. Mooi zacht, kleverig met die niet te versmaden kaneelsuikersmaak. Een topper! De helft van het deeg heb ik ingevroren: 1/4 als een rol en 1/4 al in plakken versneden. Benieuwd wat de beste methode zal zijn.
Ik heb het recept een klein beetje aangepast. Iets meer bloem (het deeg was nog te plakkerig), iets minder suiker en iets minder boter.
Wat is er nu zaliger, dan zo'n warm spiraalbroodje te "pellen" en zo langzaam naar binnen te werken, met je ogen dicht?

Wat hebben we nodig:
  • 1 blokje verse gist (42 gr)
  • 100 ml melk, lauwwarm
  • 750 - 800 gr bloem
  • snuifje zout
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur en in blokjes gesneden
  • 150 gr kristalsuiker
  • 400 ml melk
  • 70 gr boter, gesmolten
  • 150 gr kristalsuiker
  • 4 eetlepels kaneel
  • 1 ei, losgeklopt
Hoe gaan we te werk:
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en laat hem schuimig worden.
  • Doe 750 gr bloem in de kom van de Kenwood.
  • Strooi het zout over de bloem en meng met een garde.
  • Strooi de blokjes boter over de bloem, samen met de suiker. Giet de 400 ml melk erbij.
  • Meng deze ingrediënten met een houten lepel.
  • Giet het gistpapje bij de bloem en meng met de kneedhaak.
  • Voeg de resterende 50 gr bloem toe moest het deeg te plakkerig zijn.
  • Bol het deeg op en laat het 40 min rijzen in een kom die je lichtjes ingevet hebt. Dek de kom af met een handdoek.
  • Kneed het deeg nog eens door op een met bloem bestoven werkblad en rol het dan uit tot een grote rechthoek.
  • Besmeer het deeg met gesmolten boter. Gebruik hiervoor een borsteltje of gewoon je (propere) handen.
  • Meng de suiker met de kaneel en strooi deze kaneelsuiker over de gesmolten boter.
  • Rol het deeg strak op, te beginnen met de lange kant.
  • Snij het deeg in dikke plakken en leg ze op een grote bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Duw de broodjes wat platter met je vlakke hand en dek ze opnieuw af. Laat ze nogmaals rijzen.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei.
  • Bak de broodjes 10 - 12 min of tot ze goudbruin zijn.
TIP:

Je kan het deeg invriezen: rol het deeg in plastic folie en doe het daarna in een plastic zakje. Laat het volledig ontdooien voor gebruik en snij er dan plakken van.
Je kan ook de plakken deeg invriezen. Dan ben je al 1 stap verder en gaat het ontdooien ook vlotter. Op die manier haal je uit de diepvriezer de hoeveelheid die je wilt afbakken.
Je kan ook wat gewelde rozijnen of chocolate chips over het deeg strooien voor je het oprolt.
Ben je een zoetekauw? Besmeer de afgekoelde broodjes dan met suikerglazuur en bestrooi ze daarna met eetbare versiering.
Je kan de broodjes onmiddellijk na het bakken bestrijken met ingekookte abrikozenconfituur.
Warm de broodjes 30 sec op in de microgolf net voor je ze wilt eten. 

Reacties