Poffertjes uit Nederland

Foto Cathy Van de Moortele
Bij ons vind je ze niet zo vaak als in Nederland. Dan is het altijd leuk om er eens van te genieten tijdens een uitstapje in Breskens. Of gewoon boekweitmeel in huis halen en ze zelf bakken. Haal de poffertjespan maar al boven!

Wat hebben we nodig:
  • 50 gr boter
  • 300 gr melk
  • 15 gr verse gist
  • 1 ei
  • 15 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 100 gr Griekse yoghurt
  • 200 gr boekweitmeel
  • bloemsuiker
  • extra boter
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de boter zachtjes smelten en zet ze van het vuur.
  • Doe de melk in een grote kom. Breek de gist in de melk.
  • Doe het ei, de suiker, het zout en yoghurt bij de melk en klop goed met een garde.
  • Strooi de bloem over het beslag en klop het met de garde tot een homogeen mengsel.
  • Giet de afgekoelde boter bij het beslag en roer nogmaals door.
  • Maak een keukenhanddoek nat onder warm water en wring hem goed uit.
  • Dek de kom af met de natte, warme handdoek en laat het beslag 1u rijzen.
  • Laat de poffertjespan op een zacht vuur goed warm worden.
  • Vet elke holte lichtjes in met boter. 
  • Klop het beslag door met de garde en giet het over in een beslagfles van 750 ml.
  • Vul elke poffertjesholte met beslag, net tot aan het randje.
  • Laat de poffertjes zachtjes kleur krijgen.
  • Draai ze om net voor ze helemaal gestold zijn.
  • Laat ook de andere zijde mooi kleuren.
  • Schik de poffertjes op een bord en bestuif ze met bloemsuiker.
  • Serveer met echte boter.
TIP:

Draai de poffertjes met een satéprikker.
Kies een echte, authentieke gietijzeren poffertjespan voor het beste resultaat.
Geen fan van boekweitbloem? Vervang dan door evenveel gewone bloem.

Reacties