Veggie gyoza

Foto Cathy Van de Moortele
Na de wontons met prei en gehakt, dit recept voor veggie gyoza. Gyoza lijken sterk op wontons, maar ze worden op één zijde gebakken en daarna gestoomd.

Wat hebben we nodig:
  • olie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 rode paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 4 teentjes look, gepeld en geperst
  • stukje verse gember, geschild en geraspt
  • 225 gr oesterzwammen, fijngehakt
  • 225 gr shii-take, fijngehakt
  • 1/4 witte kool, fijngehakt
  • 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel sesamzaadjes, geroosterd
  • 75 gr sojasaus
  • 2 eetlepels getoaste sesamolie
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 50 gr panko
  • maïzena
  • 560 gr bloem
  • snuifje zout
  • 2 eieren
  • 120 - 240 ml water
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm een grote pan op het een medium vuur. Doe er een beetje olie in.
  • Fruit de uisnippertjes glazig. Voeg de paprikablokjes, look, gember en fijngehakte champignons toe en bak ze even mee.
  • Voeg de witte kool toe en laat die wat zachter worden.
  • Laat de vulling afkoelen op een bord en meng ze met de gesnipperde pijpajuintjes.
  • Meng de sojasaus met de geroosterde sesamolie en suiker. Voeg deze saus toe aan de groentjes, samen met de panko.
  • We gaan nu de wrappers maken.
  • Zeef de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden.
  • Klop de eieren los met de helft van het water. Giet de natte ingrediënten in het kuiltje.
  • Meng goed en voeg geleidelijk aan extra water toe tot het deeg als een bal loslaat van de kom. Het deeg mag echter niet gaan kleven.
  • Kneed het deeg tot het soepel wordt en laat het dan minstens 20 min rusten in plastic folie, zodat de gluten kunnen ontspannen. Hoe langer het deeg rust, hoe makkelijker het wordt om uit te rollen.
  • Verdeel het deeg in 8 delen. Laat 7 delen in het plastic folie rusten.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met maïzena bestoven werkblad.
  • Maak rondjes van het deeg met een raviolivormpje. Kies je vormpje niet te klein, want er mag best wat vulling in de gyoza.
  • Maak de bovenste rand van een wrapper vochtig met wat water. Vul de wrapper met 1 eetlepel vulling.
  • Vouw de wrapper dicht en druk de naden goed aan zodat de vulling er niet uit kan. Duw de gyoza in vorm, zodat ze een platte bodem hebben en mooi rechtop blijven staan. Zet alle gyoza op een bakplaat die je met maïzena bestoven hebt. De maïzena zorgt straks voor een krokant laagje.
  • Verwarm een antikleefpan en doe er een lepel olie in. 
  • Zet zoveel mogelijk gyoza naast elkaar in de hete olie op de platte kant. De gyoza moeten dicht bijeen staan, maar mogen elkaar niet raken. Bak de onderkanten van de gyoza mooi bruin en krokant.
  • Voeg dan 50 ml water toe aan de pan en dek onmiddellijk af met een goed sluitend deksel.
  • Laat de gyoza nu 3 min stomen op een medium vuur. 
  • Neem het deksel weg en laat de rest van het water uitkoken.
  • Check 1 gyoza om te zien of ze gaar genoeg zijn.
  • Haal de gyoza uit de pan, veeg de pan schoon en ga verder met de rest van de gyoza.
  • Serveer de gyoza met een Aziatische dipsaus of loempiasaus.
TIP:

Vries de gyoza in op een plaatje dat je bestoven hebt met maïzena. Eens bevroren, kan je de gyoza overbrengen in een ziploc zakje. Vergeet niet te noteren wat er in het zakje zit. Je hoeft de gyoza niet te ontdooien voor je ze bereidt. Neem wel een iets langere gaartijd.
De panko dient als bindmiddel voor de vulling. Het is Japans paneermeel, dat je ook kan vervangen door gewoon paneermiddel.

Reacties