Runderstoofpotje met rode wijn
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 1 kg runderstoofvlees
- 1/2 fles Chianti
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 stengel selder, in fijne brunoise gesneden
- 3 tenen look, gepeld en geperst
- vetstof
- 1 eetlepel vloeiende bloem
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 blaadjes verse salie
- 2 takjes rozemarijn
- 5 jeneverbessen
- 1 kruidnagel
- 4 laurierblaadjes
- peper en zout
- 200 gr wortel, in schijfjes gesneden
- 3 pijpajuintjes, schoongemaakt en fijngesnipperd
- Doe het vlees in een grote kom en overgiet met de wijn. Dek af en laat het vlees 24u marineren in de wijn.
- Schep het vlees uit de wijn en laat het uitlekken op keukenpapier. Gooi de marinade niet weg.
- Laat wat vetstof warm worden in een grote pot, type Le Creuset.
- Bak het vlees in deeltjes bruin in de vetstof.
- Strooi de bloem over het vlees en schep goed om.
- Roer de tomatenpuree door het vlees.
- Voeg de ui, selder en look toe.
- Gebruik een silicone kruidenhouder om de salie, rozemarijn, jeneverbessen, kruidnagel en laurierblaadjes samen te houden. Zo kan je ze later makkelijk verwijderen. Leg de kruidenhouder in de pot en overgiet met de helft van de marinade.
- Voeg een glas water toe.
- Kruid met peper en zout.
- Zet het deksel op de pot en laat het stoofpotje een 3-tal uurtjes zachtjes garen. Check regelmatig of het vlees niet droogkookt. Voeg zo nodig extra vocht toe.
- Kook de worteltjes gaar en voeg ze op het einde toe aan het stoofpotje.
- Strooi de pijpajuintjes over het gerecht en dien op.
Je hoort me al afkomen: jaja, stoofpotjes smaken de dag nadien nog eens zo lekker. Ook hier is dat het geval.
Koop (h)eerlijk stoofvlees. Vers geslacht, vers verpakt en netjes aan huis geleverd. www.deeleenkoe.be
Je kan de ovenvaste pot ook in de oven schuiven voor enkele uurtjes. Zet de oven niet hoger dan 150°C en laat het vlees zachtjes garen.
Reacties