Veggie gyoza

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was stomverbaasd toen de Hubby in Stockholm spontaan voor gyoza koos. Ik had ze thuis wel al verschillende keren gemaakt, maar had hem nog niet kunnen overtuigen om ze ook te proeven. Hij vindt dat gedoe met die chopsticks zoal niets en dan nog zo'n raar buideltje met een vulling die hij niet kent?
De verbazing was dan ook zeer groot, toen hij zei dat hij die gyoza best lekker vond. Tijd om ze thuis ook nog eens te maken. We beginnen met het maken van de rondjes deeg. Absoluut niet moeilijk, alleen wat arbeidsintensief. Met dit recept haal je zo'n 70 rondjes om gyoza van te maken.
Gyoza kunnen verschillende vullingen hebben. Daar onze jongste dochter ze ook wel kan smaken, heb ik gekozen voor een vegetarische vulling. Geef er een dipsausje bij van evenveel sojasaus als rijstazijn en enkele druppels sambal oelek.

Wat hebben we nodig:
  • 240 gr bloem
  • 120 - 150 ml heet water
  • snuifje zout
  • 200 gr witte kool, de dikke nerf verwijderd
  • 100 gr ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 80 gr wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 klein sjalotje, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sherry
  • 1/2 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel gember, geraspt
  • zout
  • peper van de molen
  • 24 gyoza velletjes
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 50 ml water
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de bloem in de keukenrobot. 
  • Meng het water met het zout tot het zout opgelost is.
  • Voeg het water geleidelijk aan toe aan de bloem en mix tot het een mooi deeg is, dat loslaat van de wand. Mogelijks heb je niet al het water nodig.
  • Verdeel het deeg in 2 delen. Maak er telkens een rol van en wikkel ze apart in plastic folie. 
  • Laat het deeg 30 min rusten.
  • Maak ondertussen de veggie vulling.
  • Wikkel de witte kool strak in plastic folie. Leg ze 3 min in de microgolf op 500 watt.
  • Verwijder voorzichtig de folie en snij de kool helemaal fijn. Droog de kool zoveel mogelijk, zodat de vulling niet te nat wordt.
  • Meng de kool met de ui, wortel, sjalot en maïzena. De maïzena zal het overtollig vocht opslorpen.
  • Kruid de vulling met sojasaus, sherry, oestersaus, gember, zout en peper van de molen.
  • Snij elke rol deeg in 3 gelijke delen.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Ik gebruik hiervoor mijn pastamachine en rol het deeg uit tot op stand 9.
  • Bestuif je werkblad met maïzena.
  • Leg een lange, rechthoekige lap deeg op je werkblad. 
  • Neem een ronde raviolisteker en maak zoveel mogelijk rondjes. Bestuif ze lichtjes met maïzena voor je ze op elkaar legt.
  • Zet een schaal klaar, die je bestuift met maïzena, zodat de gyoza niet aan elkaar gaan kleven straks en dat ze een mooie, krokante bodem krijgen.
  • Leg een rondje deeg op je hand. Schep hierop een lepeltje vulling. Maak de rand van de onderste deeghelft nat met je vinger en wat water.
  • Vouw de helften samen met de vulling daar middenin.
  • Maak kleine plooitjes van links naar rechts en druk ze goed aan, zodat de vulling niet komt piepen.
  • Zet de buideltjes op de schaal naast elkaar. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Ga zo door tot alle vulling op is. Resterende lapjes deeg kan je afgedekt invriezen.
  • Laat 1 eetlepel sesamolie warm worden in een grote pan.
  • Zet de gyoza in een cirkel naast elkaar in de pan tot heel de bodem bedekt is met gyoza.
  • Laat de bodem van de gyoza mooi bruin en krokant bakken.
  • Voeg 50 ml water toe aan de pan en zet er een deksel op. Op die manier stoom je de gyoza gaar. Reken hier zo'n 2 - 3 min voor.
  • Neem het deksel weg en laat de rest van het water verdampen.
  • Voeg eventueel nog een klein beetje sesamolie toe aan de pan om de gyoza nog wat krokanter te maken.
  • Zet een bord op de gyoza en draai de pan om. Serveer meteen met een lekkere dipsaus.
TIP:

Voor de dipsaus meng je 1 eetlepel sojasaus met 1 eetlepel rijstazijn en enkele druppels sambal oelek.
Wil je liever geen oestersaus gebruiken, kies dan voor een andere woksaus.
Teveel gyoza gemaakt? Vries ze meteen in na het vullen. Bestuif een diepvriesdoos met een laagje maïzena. Zet de gyoza netjes naast elkaar en zorg dat ze elkaar niet raken. Sluit de doos en bewaar ze zo in de diepvries. Ontdooi ze niet, maar bak ze meteen bevroren.
Voeg een doosje fijngehakte shiitake champignons toe aan de vulling voor een extra Aziatische smaakbom. De steeltjes gebruik je niet.

Reacties