Veggie empanada

Foto Cathy Van de Moortele
De herfstvakantie is op komst, wat betekent dat de jongste dochter een weekje weer thuis komt wonen. Alhoewel ze dat heel goed doet op kot, zal ze het vast wel leuk vinden om eens niet zelf te moeten koken. Ik heb al heel wat veggie recepten gepland voor die week. Ik begin alvast met deze ovengebakken empanada's. Je kan ze vergelijken met hartige flappen en ze zijn ideaal voor tijdens een filmavondje in het weekend.

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr bloem
  • snuifje zout
  • 60 gr boter, ijskoud en in blokjes gesneden
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 40 ml ijswater (zet het water in de diepvriezer 15 min voor je aan het recept begint)
  • 1/2 eetlepel azijn
  • vetstof
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1/2 rode paprika, ontpit en fijngesnipperd
  • 1 klein teentje look, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr champignons, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • snuifje komijn
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 1/2 eetlepel water
Hoe gaan we te werk:
  • Meng de bloem met het zout in de keukenrobot.
  • Voeg de boter in deeltjes toe en gebruik de pulse knop om kort te mengen. Meng niet langer dan nodig of het deeg zal niet mooi in laagjes zijn.
  • Voeg het halve ei en het ijswater toe. Kneed nog eens kort en maak een bal van het deeg. Het hoeft niet heel goed gemengd te zijn. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Verhit wat vetstof in een pan.
  • Fruit de ui met de paprika, look, champignons tot ze zacht (niet bruin) zijn.
  • Kruid met peper en zout, komijn en paprikapoeder. Zet de pan van het vuur en roer de peterselie door de groentjes.
  • Verwarm de oven op 200°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • Steek 12 cirkels uit het deeg.
  • Schep op elke deegcirkel een hoopje vulling.
  • Meng het halve ei met het water en gebruik dit als "lijm" om de cirkel dicht te vouwen.
  • Nijp de randjes goed dicht of ga er nog eens over met de tanden van een vork.
  • Leg de empanada's op de bakplaat en doreer ze met de rest van het eiermengsel.
  • Bak de empanada's 10 min aan de ene kant en draai ze om. Doreer de andere kant en bak ze nog 10 min.
  • Laat de empanada's 5 min afkoelen op een rooster en serveer ze met home made BBQ saus.
TIP:

Je kan de empanada's ook invriezen. Je bakt ze dan op het moment dat je ze wilt gaan eten.
Je kan de empanada's ook vouwen zoals gyoza.
Ik heb altijd verse kruiden in huis. Peterselie is gewoon zo lekker en het fleurt je gerechten helemaal op.

Reacties