Eenvoudig bruin brood

Foto Cathy Van de Moortele
Een heel eenvoudig en standaard bruin brood. Ik gebruik bruine bloem van de Zandwegemolen voor dit brood en voeg er wat gewone bloem aan toe. Het is een brood met een zacht kruim. Niets beter dan vers gebakken brood. Je kan het brood heel mooi snijden, zonder dat het kruimelt. Bewaar het brood niet in een plastic zak, om beschimmeling tegen te gaan. Goed kneden is cruciaal om gaten in het kruim te vermijden. Zorg ook dat je gist nog vers is en laat de melk niet warmer worden dan lauwwarm.
Dit recept komt van Jenny Can Cook. Heerlijk om haar video's te bekijken en te genieten van haar grappige fluo keukenaccessoires.

Wat hebben we nodig:
  • 280 gr bruine bloem
  • 70 - 100 gr bloem
  • 7 gr korrelgist
  • 20 gr kristalsuiker
  • 7 gr zout
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 20 gr olie
  • 1 ei
  • extra bloem
  • extra olie om in te vetten
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de twee soorten bloem (70 gr wit) in de kom van de Kenwood en voeg de gist toe. Gebruik een garde om deze droge ingrediënten goed te mengen.
  • Strooi de suiker en het zout bij de andere ingrediënten en meng ze er goed door.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk, olie en het ei.
  • Gebruik een houten lepel om alles door elkaar te mengen en laat de Kenwood het deeg dan 10 min kneden. Zet hiervoor je keukenwekker, want na 4 min denk je dat de 10 min al om zijn.
  • Voeg extra bloem toe als het deeg te nat blijft, maar voeg niet meer toe dan nodig.
  • Als je geen keukenmachine hebt, kneed het deeg dan handmatig 50x door.
  • Maak een bal van het deeg en laat het 10 min rusten onder een kom.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek op een met bloem bestoven werkblad.
  • Rol het deeg op aan de lange kant, tot een lange broodrol. Vouw de uiteinden een beetje naar onderen, zodat er aan de zijkanten geen naden zijn.
  • Vet een grote broodvorm in met olie. Leg het brood in de vorm, met de naad naar beneden.
  • Dek het brood af met een propere handdoek en laat het 35 - 60 min rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bak het brood 15 min, dek het af met aluminiumfolie en bak het nog 15 min of tot het gaar en goudbruin is.
  • Laat het brood even afkoelen in de vorm.
  • Ontvorm het brood en laat het helemaal afkoelen op een taartrooster.
Foto Cathy Van de Moortele
TIP:

Verfrommel de aluminiumfolie en vouw hem weer open. Maak er een tentje van en zet dat over je broodvorm, om te vermijden dat je brood te bruin bakt.
Leg het deeg in de broodvorm en maak bovenaan enkele diagonale inkervingen met een scherm lamemesje. Dit geeft cachet aan je brood. Je kan het brood ook nog bestuiven met extra bloem voor je dit doet.
Vervang de bruine bloem door een speciale bloem bv Steppe. Je kan ook een rijsmandje gebruiken en daarna het brood bakken op een voorverwarmde pizzasteen, zoals bij dit Steppebrood op de foto.

Reacties