Oum Ali
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 4 oude croissants (400 gr)
- 500 ml melk
- 65 gr kristalsuiker
- 1 koffielepel vanille essence
- 500 ml slagroom 40%
- 2 eetlepels bloemsuiker, gezeefd
- 100 gr gemengde noten, gehakt en getoast in de oven (amandelen, walnoten, ongezouten pistachenoten)
- 1 eetlepel geraspte kokosnoot
- een handvol rozijnen, geweekt in warm water (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Scheur de croissants in stukken en leg de helft in een kleine, ronde springvorm. Omwikkel de buitenkant van je vorm met aluminiumfolie, als je niet zeker bent dat hij lekvrij is.
- Verwarm de melk in een steelpan en laat de suiker er in oplossen.
- Voeg de vanille toe. Zet de pan van het vuur.
- Klop de slagroom op met de bloemsuiker.
- Strooi de noten over de croissants en strooi er de kokosnoot ook over.
- Laat de rozijnen uitlekken en strooi ze over de noten.
- Dek af met de rest van de croissants.
- Giet de melk voorzichtig over de croissants. Ze moeten net onder de melk staan, zodat er geen harde korst op komt.
- Spatel 3 grote scheppen slagroom op de Oum Ali. Effen het oppervlak met een spatel.
- Schuif de broodpudding in de oven en laat hem bakken tot hij mooi gekleurd is (zo'n 30 min).
- Serveer de warme broodpudding met extra slagroom.
Zijn je croissants nog te vers? Bak ze dan 10 min in de oven zodat ze knapperig zijn.
Je kan de croissants ook vervangen door bladerdeeg, dat je bakt in de oven tot het knapperig is.
Je kan de croissants ook vervangen door boterkoeken, chocoladekoeken,... zolang het maar bladerdeeg is.
Hou je niet van rozijnen, laat ze er dan gewoon uit.
Voeg gerust tot 100 gr extra noten toe, als je dat lekker vindt.
De broodpudding stijft op eens hij koud is.
Reacties