Turkse pizza: pide

Foto Cathy Van de Moortele
De jongste dochter mocht met het vriendje en zijn gezin mee uit eten. Ze hadden gekozen voor een Turks familierestaurant, waar ze al jaren goeie klant zijn. Onze Eva kwam heel blij weer thuis en was verrukt over de Turkse pizza die ze gegeten had. Niet met vlees voor haar, want ze eet vegetarisch. Dat weerhoudt ons echter niet om wel de echte pide te maken. Met runderamerician, van Deeleenkoe.
Turkse pizza's hebben een typische, ovalen bootvorm. Binnenin zit dan een vlees- (meestal lam maar rund kan ook) of kaasvulling en je eet ze recht uit de oven. Maak zelf je deeg, je zal er zoveel plezier van hebben. Je kan de pizza mooi in de hand toevouwen en er zo van genieten. Streetfood!

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr bloem
  • 1 koffielepel korrelgist
  • 1 koffielepel kristalsuiker
  • 1 koffielepel zout
  • 3 eetlepels Turkse yoghurt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ei
  • 60 ml water, lauwwarm
  • olie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en gesnipperd
  • 300 gr runderamericain
  • peper en zout
  • 1 eetlepel za'atar
  • snuif paprikapoeder
  • 1 groene paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 rode paprika, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • geraspte mozzarella (optioneel)
  • losgeklopt ei (optioneel)
  • verse kruiden, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • We maken eerst het deeg.
  • Doe de bloem met de gist, suiker en het zout in de kom van de Kenwood.
  • Gebruik een garde om de droge ingrediënten goed te mengen.
  • Meng de yoghurt met de olie, het ei en het water in een kommetje.
  • Giet de natte ingrediënten bij de droge en gebruik een houten lepel om alles door elkaar te mengen, alvorens de kneedhaak erop los te laten.
  • Kneed tot een soepel deeg, dat niet meer aan de kom kleeft. Voeg desnoods wat extra bloem toe, maar overdrijf niet.
  • Vorm een bal van het deeg en leg ze in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een handdoek en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in volume. Dit kan 1 tot 1 1/2u duren.
  • Maak ondertussen de vulling klaar.
  • Neem een grote pan en verhit wat olie.
  • Fruit de uisnippers aan. Ze mogen niet kleuren. Doe de look erbij.
  • Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul.
  • Kruid met peper en zout, za'atar en paprikapoeder. 
  • Voeg de twee soorten paprika toe en laat ze meebakken onder deksel tot ze zacht zijn.
  • Werk af met tomatenpuree en eventueel wat water, moest de saus te droog worden.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 6 gelijke delen.
  • Rol de deegballen uit tot grote ovalen.
  • Verdeel de vulling in 6 gelijke delen over het deeg en laat hierbij de randen vrij.
  • Vouw de randen een klein beetje over de vulling en nijp boven- en onderkant dicht, zodat je een bootvorm bekomt.
  • Je kan er voor kiezen om de pizza's nog af te werken met losgeklopt ei over de vulling of geraspte kaas.
  • Schuif de pide in de oven en laat ze 20 min bakken.
  • Bestrooi de pizza's met verse kruiden.
  • Vouw de pide dicht en geniet van elke hap.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Za'atar is een kruidenmix die vaak wordt gebruikt in het Midden Oosten. De mix bevat oa sumak, oregano en sesamzaad. De mix heeft een heel typische geur.
Dit is echt streetfood. Maak de pide klaar om samen met vrienden gezellig te tafelen.
Het is een goed idee om wat looksaus te druppelen over de pide. Meng hiervoor 1 eetlepel mayonaise met 1 eetlepel (Turkse) yoghurt, 2 teentjes geperste look, 1 koffielepel komijn, 1/2 koffielepel paprikapoeder, vers gesnipperde kruiden.

Reacties