Gnocchi met mozzarella en rucola

Foto Cathy Van de Moortele
Heb je al ooit eens gnocchi gegeten? Dan bedoel ik niet de gnocchi pasta, maar echte aardappelgnocchi? Nee? Zin om het te leren? Je hebt echt niet zoveel ingrediënten nodig en het werk gaat snel. Overtuigd? Ik alvast wel.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr aardappelen, gewassen en geschild
  • 40 gr bloem
  • peper en zout
  • klontje (algen)boter
  • 1 portobello champignon, steel en sporen verwijderd
  • 8 kerstomaatjes, gehalveerd
  • een handvol rucola, grof gehakt
  • 100 gr mozzarella cucina, in blokjes gesneden
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Doe de bloem in een kom en kruid ze met peper en zout.
  • Giet de aardappelen af. Duw ze door een pureeknijper op de bloem.
  • Spatel de bloem en aardappelen door elkaar tot een homogeen mengsel.
  • Zet een nieuwe pot water op het vuur en breng hem aan de kook.
  • Maak een bal van het deeg en verdeel die in 4 stukken.
  • Rol van elk stuk een worstje en snij dat in stukken van 1.5 cm.
  • Rol de stukjes deeg over de achterkant van een vork, zodat je ribbeltjes krijgt. Deze stap mag je ook overslaan.
  • Leg de gnocchi op een bakplaat met bakpapier of een silicone vel. Zorg dat ze elkaar niet raken.
  • Wanneer de gnocchi klaar zijn, pocheer je ze in het hete water. Breng het water net van de kook af en laat de gnocchi garen. Ze zijn klaar als ze boven drijven. Schep ze uit het water met een schuimspaan en leg ze weer op het bakblik.
  • Verwarm een grote pan en laat er een klontje algenboter in smelten. 
  • Bak de gnocchi in de boter. Voeg de champignons en kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout.
  • Voeg net voor het opdienen de rucola en de kaas toe. Schud de pan nog eens op en serveer in een kommetje.
  • Werk af met pijpajuintjes.
TIP:

Algenboter kan je kopen bij Delhaize. De boter is gekruid met Guérande zout.
Pocheer niet teveel gnocchi in 1x. Het water koelt te fel af en de gnocchi hebben geen ruimte genoeg.
Mozzarella cucina is een blok mozzarella kaas die een heel goeie smeltkwaliteit heeft. Ideaal voor warme bereidingen zoals bij deze gnocchi, maar ook op pizza, in lasagne, ... Neem geen bol mozzarella voor warme bereidingen, maar gebruik de cucina.

Reacties