Gebakken teriyaki zalm met artisjokharten

Foto Cathy Van de Moortele
Mijn dinnerdate viel in het water en plots moest ik voor mezelf toch iets op tafel toveren. Met een koelkast vol lekkers, kan dat geen probleem zijn. Dat is dus de reden waarom ik graag een voorraadje in huis heb. Voor die onverwachtse momenten..

Wat hebben we nodig:
  • 2 zalmfilets met vel
  • 4 eetlepels Teriyaki saus
  • vetstof
  • 1 bokaal artisjokharten, gespoeld, uitgelekt en drooggedept
  • peper en zout
  • 4 halfgedroogde tomaatjes, in 2 gesneden
  • 10 Parijse champignons, schoongemaakt en in dikke plakken gesneden
  • verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de zalmfilets in een diepvrieszakje en giet er de Teriyaki saus bij. Knoop het zakje dicht en laat de zalm een half uurtje marineren in de koelkast.
  • Laat wat vetstof smelten in een pan. 
  • Snij de artisjokharten in 2 en kruid ze met peper en zout.
  • Bak ze aan beide zijden goudbruin in de hete boter.
  • Strooi de zongedraaide tomaatjes over de artisjokken en draai het vuur laag.
  • Haal de zalm uit de marinade. 
  • Laat een tweede pan goed warm worden en laat er wat boter in smelten. 
  • Bak de zalm op de velkant. Kruid met peper en zout. 
  • Voeg de champignons en de marinade toe. 
  • Draai de zalm 1x om en zorg dat hij vanbinnen nog een beetje rosé is.
  • Schik de zalmfilets op je bord en omring ze met artisjokharten en champignons.
  • Werk af met verse bieslook.
TIP:

Zorg dat de artisjokharten goed drooggedept zijn, zodat ze mooi bakken.
Hou enkele bokalen artisjokharten en -bodems in je voorraadkast. Je hebt er niet veel werk aan maar ze zitten boordevol smaak. Serveer ze bij een snelle lunch of als aperitiefhapje.

Reacties