Berlijnse bollen

Foto Cathy Van de Moortele
Ik kan het niet beter uitleggen dan de befaamde Roger van Damme. Op Njam TV kan je trouwens het filmpje bekijken van hoe je zelf Berlijnse bollen maakt. Het duurt wel even, maar je zal het resultaat des te meer weten te waarderen.
Roger gebruikte kokosmelk in zijn recept. Hier thuis zijn ze geen fan van kokos, vandaar dat ik die vervangen heb door een mengeling van room en melk. Enne.... ze zijn zalig. Maar dat zag je al aan de foto zeker?

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr bloem
  • 225 gr halfvolle melk, op kamertemperatuur
  • 35 gr verse gist
  • 50 gr kristalsuiker
  • 9 gr zout
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 eierdooier
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 100 ml melk
  • 3 eierdooiers
  • 45 gr puddingpoeder
  • 125 gr kristalsuiker
  • 200 gr room
  • 200 gr halfvolle melk
  • het merg van 1 vanillestok + de peul
Hoe gaan we te werk:
  • Stort de bloem op je werkvlak.
  • Maak een kuiltje in het midden. Zorg dat het groot genoeg is.
  • Giet de melk in het kuiltje en breek er de gist in.
  • Strooi de suiker en het zout naast elkaar een de buitenrand van de bloem.
  • Daarnaast leg je de boter.
  • In het gistpapje laat je 1 eierdooier glijden. Het vanillemerg mag er ook bij.
  • Meng nu met je vingers alle natte ingrediënten goed door elkaar. De gist moet helemaal opgelost zijn voor je de droge ingrediënten erbij mengt.
  • Kneed alles samen tot een bal en blijf nu verder kneden tot de gluten vrij komen. Ik kneed het deeg hiervoor 50x. Vergeet niet te tellen!
  • Dek het deeg af met een handdoek of een omgekeerde kom en laat het 30 min rusten, zodat de gist zijn werk kan doen.
  • Maak ondertussen de vulling klaar:
  • Klop de melk met de dooiers mooi los.
  • Voeg het puddingpoeder en de suiker toe en klop tot alles mooi opgelost is.
  • Zet een steelpan op het vuur met de room en de melk. Schraap het vanillemerg uit de peul en doe beide bij de melk.
  • Breng de melk en room aan de kook.
  • Giet een klein beetje van de kokende melk bij het eiermengsel en klop dat goed door.
  • Giet dit mengsel nu bij de kokende melk op het vuur en blijf kloppen tot de pudding belletjes maakt. Roer goed, zodat de pudding niet aanbrandt.
  • Giet de pudding onmiddellijk over in een platte schaal en dek af met plastic folie, rechtstreeks op de pudding, zodat er zich geen vel vormt.
  • Nu het deeg voldoende gerust heeft, mag je er 16 balletjes van maken. Zorg dat ze allemaal evenveel wegen.
  • Leg de deegballetjes op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een handdoek. Laat de deegballetjes 1u30 rijzen.
  • Verwarm het frituurvet op 175°C.
  • Leg 4 balletjes in het mandje en bak de Berlijnse bollen mooi bruin aan beide kanten. Maak ze niet te licht van kleur, anders zal het deeg binnenin niet gaar zijn.
  • Schep de bollen op keukenpapier en laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Snij de bollen door met een kartelmes. Laat één zijde vastzitten.
  • Breng de pudding over in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.
  • Spuit 40 gr pudding in elke Berlijnse bol en duw de bovenkant dicht.
  • Bestuif alle bollen met bloemsuiker. 
  • Smakelijk!
TIP:

Je kan de bollen ook vullen met vanillepudding zoals op de doos van het puddingpoeder staat, maar banketbakkersroom is nog altijd lekkerder.

Reacties