Broodje vijg ricotta

Foto Cathy Van de Moortele
Echt hemels vind ik ze, die verse vijgen. Ik wacht nog altijd op de eerste vruchten van onze eigen vijgenboom, maar het zullen vijgen na Pasen worden, vrees ik. Nog steeds kom ik mensen tegen die nog nooit een verse vijg gegeten hebben. Ze kijken je zelfs een beetje vreemd aan, met gekromde wenkbrauwen en met een beetje angst in de ogen, wanneer je hapt in een verse vijg, zonder eerst de schil te verwijderen. Vijgen zijn zalig. Echt.

Wat hebben we nodig:
  • 4 verse vijgen, steeltje verwijderd en in 2 gesneden
  • 1/2 eetlepel boter
  • 1.5 eetlepel vloeibare honing
  • snuifje kaneel
  • vers stokbrood, horizontaal doorgesneden
  • ricotta
  • tuinkers
  • 10 verse frambozen
  • fleur du sel
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet een ovenschaal klaar.
  • Leg de vijgen in de ovenschaal met de snijkant naar boven.
  • Smelt de boter met de honing en de kaneel.
  • Druppel dit sausje over de vijgen en bak ze 15 min in de hete oven of tot ze heel zacht zijn.
  • Besmeer de onderste helft van het stokbrood met ricotta.
  • Beleg met tuinkers.
  • Leg daarop de zachte vijgen en de framboosjes.
  • Druppel de resterende saus uit de ovenschaal over de vijgen.
  • Bestrooi met een beetje fleur du sel.
  • Zet de bovenkant van het stokbrood erop.
TIP:

Zorg voor een lekker, rustiek stokbrood, geen afbakstokbroodje.

Reacties