Gepimpte pompoen mac & cheese

Foto Cathy Van de Moortele
Mac & Cheese is echt comfort food. Het herinnert me aan mijn studententijd. Op vrijdagavond kreeg ik steevast een kom verse mac & cheese met hamsnippers voorgeschoteld bij mijn thuiskomst. Zo lekker, zo vullend, zo .. mac & cheese. Er is niets wat mac & cheese kan vervangen en datzelfde gevoel teweeg kan brengen.
Deze gepimpte pompoenversie is de ideale variant om te eten in het begin van de herfst. De eerste butternut pompoen ligt hier, klaar om aangesneden te worden. De kaas heb ik al gemalen (en voorgeproefd.. geef toe, als je zelf kaas raspt, dan moet je die toch proeven?) en ik heb nieuwe muskaatnoten gekocht om straks te gaan malen boven die heerlijke, romige kaassaus. Dat het maar snel avond is. Ik verwacht mijn jongste kotstudent om samen deze ovenschotel binnen te spelen.

Wat hebben we nodig:
  • 2 teentjes look, gepeld
  • 2 sneden oud brood
  • verse peterselie
  • snuifje zout
  • 2 koffielepels olie
  • 500 gr butternut pompoen, in grove brunoise gesneden
  • 60 gr vetstof
  • 60 gr bloem
  • 450 ml melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 115 gr mozzarella, grof geraspt
  • 115 gr Emmenthaler, grof geraspt
  • 450 gr schelpjespasta (conchiglie)
  • vetstof
  • 200 gr butternut pompoen, in grove brunoise gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Breng een grote kom gezouten water aan de kook.
  • Hak de look fijn in de keukenrobot.
  • Voeg het brood, de peterselie en een snuifje zout toe en hak alles samen fijn.
  • Vermeng het broodkruim met de olie en puls een paar keer om alles goed te mengen.
  • Dit wordt het krokante laagje op je mac & cheese.
  • Voeg de butternut toe aan het kokende water en laat de pompoen goed garen. Je moet hem straks kunnen mixen.
  • Laat de vetstof smelten in een kookpot. Voeg de bloem toe en roer tot een roux.
  • Laat de bloem even "bakken" om de bloemsmaak weg te krijgen. Zorg dat de roux niet aanbakt.
  • Klop de melk in deeltjes door de roux. Voeg telkens een scheut melk toe, mix ze door de roux en voeg opnieuw melk toe. Ga zo door tot je een mooi gebonden saus hebt.
  • Laat de 2 soorten kaas smelten in de saus.
  • Kruid de saus met nootmuskaat, peper en zout.
  • Schep de pompoenblokjes uit het kokende water en laat ze even uitlekken. Kook de pasta gaar in het water van de pompoen.
  • Mix de pompoen glad in de kaassaus.
  • Giet de pasta af en roer hem door de kaassaus.
  • Verwarm wat vetstof in een pan. Bak de pompoenblokjes mooi bruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenrol. Meng de pompoenblokjes met de pasta.
  • Breng de pasta met de saus over in een ovenschaal.
  • Strooi het broodkruim over het gerecht.
  • Bak de ovenschotel een 15-tal minuten of tot de korst goudbruin is.
TIP:

Maak je ovenschotel daags voordien al klaar. Zet de mac & cheese dan 45 min in een oven van 180°C en nog even onder de grill om het korstje mooi te laten kleuren moest dat nog niet gebeurd zijn. Zet wat extra warme melk klaar om door je mac & cheese te roeren, moest hij te droog geworden zijn.

Reacties