Japanse omelet tamagoyaki

Foto Cathy Van de Moortele
Deze Japanse omelet wordt traditioneel gebakken in een vierkante pan. Ik gebruik hiervoor mijn vierkante Creuset pan. Vet de pan lichtjes in en zet je vuur heel laag. De omelet moet traag garen. Laat de opgerolde omelet koud worden vooraleer je ze aansnijdt zodat ze niet breekt.

Wat hebben we nodig:
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eetlepel pijpajuintjes, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • peper en zout
  • olie
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eieren los met de melk.
  • Voeg de pijpajuintjes, wortelblokjes en sjalot toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Vet de pan lichtjes in met olie en laat ze warm worden op een laag vuurtje.
  • Giet de helft van het eiermengsel in de pan.
  • Wanneer de omelet half gaar is, gebruik je een brede spatel om de rechterkant voorzichtig op te rollen naar links tot op de helft. 
  • Schuif de omelet op naar rechts en giet de helft van het resterende eiermengsel in het linkerdeel van de pan.
  • Laat de omelet verder garen. Rol opnieuw de omelet op van rechts naar het midden tot op de helft.
  • Schuif de omelet nogmaals op naar rechts en giet de rest van het eiermengsel in het linkerdeel van de pan.
  • Laat de omelet verder garen. Rol de omelet nu helemaal op en schep ze voorzichtig uit de pan op een snijplank om af te koelen.
  • Snij de omelet in dikke plakken en serveer ze koud.
TIP:

Je kan ook een ronde pan gebruiken. Tijdens het bakken van de omelet, duw je met je spatel het eiermengsel in een vierkante vorm.
Gebruik zeker een pan met antikleeflaag en voeg zonodig wat olie toe bij het verschuiven van de omelet zodat je ze niet breekt.

Reacties