Zweedse kaneelbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Je kan er niet omheen. Elke supermarkt, bakker en trendy coffeehouse (Espresso House is the best!) verkoopt deze heerlijke kaneelbroodjes. De extra parelsuikertjes bovenop zijn optioneel maar eh... waarom zouden we dat lekkers afslaan?

Wat hebben we nodig:
  • 55 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 ml melk
  • 1 zakje korrelgist
  • 55 gr kristalsuiker
  • 365 gr bloem
  • snuifje zout
  • 1 koffielepel kardemom (optioneel)
  • 55 gr boter, op kamertemperatuur
  • 45 gr kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels fijne parelsuiker (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de boter in een steelpan en laat ze smelten op lage warmte.
  • Voeg de melk toe en laat die lauw worden.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de korrelgist toe aan de lauwe melk. Meng goed en laat het gistpapje rusten.
  • Meng de suiker met de bloem, het zout en de kardemom in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hier het gistpapje in. Roer alles goed om tot je een stevig deeg krijgt.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden tot het niet langer kleeft.
  • Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en kneed het nog even goed door met de handen. Bestuif met bloem als het deeg te plakkerig lijkt.
  • Doe het deeg in een lichtje ingevette kom. Zet het deksel op de kom en laat het deeg 45 min rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Mix de boter met de suiker en de kaneel tot een gladde smeerpasta. 
  • Open het deksel en sla je vuist in het gerezen deeg. Keer het deeg om op je werkvlak.
  • Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Besmeer het deeg met de kaneelpasta. Je kan hier een mes voor gebruiken, maar ik smeer het gewoon open met propere handen.
  • Rol het deeg op van de lange zijde zodat je een spiraal van kaneelpasta in het deeg krijgt.
  • Snij het deeg in 12 gelijke stukken. Meet hiervoor de lengte van de rol deeg en deel die door 12. Met een lat en een mesje maak je ondiepe inkepingen. Neem dan een groot scherp mes en snij op de inkepingen het deeg door.
  • Leg de broodjes plat in silicone muffinvormen.
  • Bestrijk de bovenkant van de broodjes met ei en strooi er wat parelsuiker over.
  • Verminder de oven naar 190°C en bak de broodjes 15 - 20 min of tot ze mooi gekleurd zijn. 
TIP:

De broodjes smaken het best wanneer ze recht uit de oven komen en nog lekker warm zijn.
De parelsuiker is optioneel, net als de kardemom. Wil je echte Zweedse kanelbullar, dan moet de kardemom er toch bij. Het geeft een subtiele hint aan je broodjes.
Ga op zoek naar kleine parelsuiker, niet de grove die je gebruikt voor Luikse wafels.
Je kan de broodjes na afkoelen ook versieren met suikerglazuur. Zeef enkele lepels bloemsuiker en meng met een enkele druppels koud water tot je de juiste consistentie hebt.

Reacties