Boerensoep

Foto Cathy Van de Moortele
We bereiden ons voor op een weekje Stockholm. Tijd om de koelkast(en) leeg te maken en recepten samen te stellen met wat er nog voorradig is.
Deze vegetarische maaltijdsoep zit gewoon overladen vol met lekkere groentjes en peulvruchten. Het is een soort ribollita. Ik heb meteen voldoende soep gemaakt zodat we bij terugkomst uit Stockholm de eerste dag nog niet hoeven te koken (as if..).

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 2 groentenbouillon blokjes
  • 1.5 l water, kokend
  • 2 aardappelen, geschild en in grove brunoise gesneden
  • 1 handvol sperciebonen, getopt en in 3 gesneden
  • 1 handvol peultjes, schuin in 5 gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 grote bokaal witte bonen, gespoeld
  • 1/4 groene courgette, in fijne brunoise gesneden
  • peper en zout
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
  • Laat wat vetstof smelten in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uisnippers glazig. Laat ze niet kleuren.
  • Voeg de look, selder en wortels toe en laat die even meefruiten.
  • Verkruimel de bouillonblokjes over de groentjes en blus af met het water.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg de aardappelen, sperciebonen, peultjes en tomatenblokjes toe.
  • Laat de soep garen.
  • Laat de witte bonen en brunoise van courgette goed warm worden in de soep.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Strooi de verse peterselie over de soep en dien op.
  • Leg het blok Parmezaanse kaas op tafel en rasp naar believen kaas over je soep.
TIP:

Voeg gerust ook diepvrieserwtjes, blokjes pompoen of knolselder toe aan je soep.
Serveer met een snede rustiek brood, besmeerd met echte boter.

Reacties