Miljonair voor één dag

Foto Cathy Van de Moortele
Als je jezelf echt eens wilt trakteren op een goodie waar je heel veel plezier van zal hebben, dan moet je gewoon dit recept maken. Het ziet er extra feestelijk uit door de gouden details bovenop. Aardig om mee te nemen als cadeautje naar een feestje, of je maakt deze traktatie gewoon helemaal voor jezelf!

Wat hebben we nodig:
  • 175 gr zelfrijzende bloem
  • 100 gr ijskoude boter, in blokjes gesneden
  • 50 gr kristalsuiker
  • klein scheutje water
  • 200 gr boter
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 blik gecondenseerde, gesuikerde melk
  • 200 gr BLOC chocolade, grof gehakt
  • fleur du sel naar smaak
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een vierkante bakvorm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Doe de bloem in een kom met de boter. Kneed de boter kort door de bloem tot je kruimels bekomt.
  • Meng de suiker met de kruimels. Voeg een klein beetje water toe om er een geheel van te maken.
  • Stort het deeg in de vorm en gebruik je handen om het deeg egaal uit te duwen.
  • Bak deze basis 10 min of tot hij heel licht gekleurd is. 
  • Ondertussen maak je de caramel: Doe de boter in een grote steelpan en voeg de suiker en gecondenseerde melk toe. Roer goed tot alles mooi gesmolten en amberkleurig is. Je pols zal het lastig krijgen van het constant roeren, maar je moet gewoon doorbijten. Eens de caramel aan de pot blijft kleven, ben je te ver. Neem de pot van het vuur om aanbranden te voorkomen.
  • Giet deze warme caramel over de zandkoek en zet hem nog 6 - 8 min in de oven.
  • Laat de zandkoek met caramel helemaal afkoelen in de vorm op een taartrooster.
  • Laat de chocolade smelten au bain marie.
  • Giet de warme chocolade over de caramel en gebruik een fijn paletmesje om de chocolade egaal uit te smeren.
  • Laat de chocolade 15 min afkoelen.
  • Bestrooi de chocolade met de fleur du sel en laat hem volledig opstijven.
  • Verdeel de zandkoek met caramel en chocolade in 16 gelijke stukjes.
TIP:

Je kan er ook voor kiezen om de fleur du sel achterwege te laten en eetbare gouden versieringen op de chocolade te strooien.
Ik gebruik graag Maldon sea salt.
Gebruik een grotere vierkante vorm als je jouw koekjes dunner wilt.

Reacties