Pastitio

Foto Cathy Van de Moortele
Een echte Griekse ovenschotel, boordevol smaak. Ideaal om op voorhand klaar te maken en dan af te bakken wanneer je dat zelf wilt.

Wat hebben we nodig:
  • klontje boter om in te vetten
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 350 gr korte macaroni
  • vetstof
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teentje look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel Griekse kruiden
  • 3 eieren 
  • 45 gr paneermeel
  • 30 gr vetstof
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 200 gr kaas, grof gemalen
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een grote rechthoekige schotel in met boter. Bestrooi de bodem met 2 eetlepels paneermeel.
  • Kook de macaroni al dente in ruim, gezouten water. Giet de pasta af en spoel met lopend water. 
  • Laat wat vetstof smelten in een grote, zware pan (type Le Creuset). Bak het gehakt rul.
  • Voeg de spekblokjes toe en laat ze even meebakken.
  • Fruit de uien en look mee met het vlees.
  • Overgiet het vlees met de tomatenblokjes en doe er ook de tomatenpuree en kruiden bij.
  • Laat de saus 10 min verder garen op een medium vuur.
  • Meng de eieren met het paneermeel en roer dit papje door de vleessaus. Zet de pan van het vuur.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpan.
  • Roer de bloem onder de vetstof tot een roux en laat de bloem een beetje "bakken" om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Voeg de melk in delen toe, tot je een mooie saus bekomt. De saus zal iets lopender zijn dan een gewone bechamelsaus. 
  • Zet de witte saus van het vuur.
  • Klop de eieren los met een beetje van de saus en voeg deze liaison weer toe aan de saus. Roer mooi door elkaar tot een gebonden saus.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel de helft van de macaroni over de ovenschotel. Bedek met de helft van de witte saus en schep daarover de vleessaus.
  • Bedek met de rest van de macaroni, de rest van de witte saus en de geraspte kaas.
  • Bak de pastitio 45 min in de hete oven.
TIP:

In Griekenland gebruikt men schapenkaas om dit gerecht af te werken. Ik ben daar zelf niet zo tuk op en kies liever voor een zachtere kaas, zoals Emmenthaler. Je kan bv ook mozzarella cucina kiezen. Deze mozzarella is ideaal voor warme bereidingen.

Reacties