Pizza met verse vijgen, prosciutto en geitenkaas

Foto Cathy Van de Moortele
Tijdens een van haar buitenlandse stages, stuurde de oudste dochter een foto door van een zalige pizza. Ik kreeg er meteen zin in, maar moest nog wachten tot de vijgen hier rijp waren. Het is zover! De pizza is belegd en klaar om de oven in te gaan. De pizzasteen is aan het opwarmen en de fles rode wijn is open.

Wat hebben we nodig:
  • 1 recept pizzadeeg
  • vetstof
  • 2 uien, gepeld en in dikke, halve ringen gesneden
  • peper en zout
  • 1 eetlepel paneermeel
  • olie
  • 75 gr Emmenthaler, grof geraspt
  • 3 verse vijgen, in dikke plakken gesneden
  • 5 plakjes prosciutto
  • 1 potje verse geitenkaas, Chavroux
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • rozemarijn
  • handvol rucola
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Maak het pizzadeeg volgens het recept en laat het een uurtje rusten en rijzen.
  • Laat wat vetstof smelten in een pan (ik neem de helft boter, de helft olie). Fruit de uiringen op een zacht vuurtje tot ze zacht en gekaramelliseerd zijn. Kruid ze bij het begin met peper en zout.
  • Schep de uien op een bordje en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C en laat de pizzasteen mee opwarmen in de oven.
  • Rol het deeg uit en leg het op een vel bakpapier, dat je bestrooid hebt met paneermeel.
  • Besprenkel het deeg met wat olie.
  • Beleg de pizza met de uien, Emmenthaler en vijgen.
  • Schik de plakjes prosciutto tussen de vijgen en verdeel de geitenkaas over de pizza.
  • Druppel de honing over de vijgen.
  • Kruid met peper van de molen en rozemarijn.
  • Schuif de pizza met het bakpapier op de pizzasteen.
  • Bak de pizza 15 min.
  • Werk af met een handvol rucola en serveer.
TIP:

Je kan uiteraard ook gekocht pizzadeeg gebruiken.
Heb je geen pizzasteen? Leg dan je pizza op de bakplaat of op een geperforeerde pizzaplaat. Je kan je eigen pizzasteen maken door gewoon een ongeglazuurde tegel goed te schuren en die te houden als pizzasteen. Laat hem altijd mee opwarmen in de oven zodat hij niet barst wanneer je de koude tegel zo in de hete oven zou leggen.

Reacties