Gevulde wafeltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Dit is weer puur nostalgie... Een zacht wafeltje, gevuld met "stiereboter" zoals wij dat thuis noemden. Doe je ogen toe en geniet.

Wat hebben we nodig:
  • 21 gr verse gist
  • 25 gr kristalsuiker
  • 100 ml melk, lauwwarm
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 500 gr bloem
  • 3 eieren
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 350 gr lichtbruine suiker
Hoe gaan we te werk:
  • Los de gist op met de suiker in de melk. Laat het papje schuimig worden.
  • Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren in. Gebruik een vork om de eieren los te kloppen.
  • Voeg ook de gesmolten boter en het gistpapje toe en meng met de eieren.
  • Kneed de bloem met de boter, gist en eieren tot een mooi geheel.
  • Verdeel het deeg in 25 gelijke porties.
  • Rol balletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat met bakpapier, dek ze af met een handdoek en laat ze 1u rijzen.
  • Maak de "stiereboter" door de boter te mengen met de lichtbruine suiker (ik gebruikte hiervoor de Kenwood met de K-klopper). Maak balletjes van de stiereboter. Verdeel hiervoor de boter in 25 gelijke delen (zo'n 18 gr per balletje).
  • Verwarm het wafelijzer op stand 5 (gemiddelde warmte). Gebruik de mal voor fijne wafeltjes. Vet de mal inmalig in met wat olie.
  • Leg telkens 2 balletjes deeg op het ijzer en laat ze rustig bakken. Ze moeten lichtgekleurd zijn en ze moeten zeker nog zacht zijn.
  • Haal de wafeltjes meteen uit het ijzer als ze klaar zijn en snij ze met een mesje horizontaal door. Zorg dat de wafeltjes niet helemaal doorgesneden zijn, maar aan één kant nog vastzitten.
  • Druk een balletje "stiereboter" in de opening van de wafeltjes en druk ze voorzichtig weer dicht.
TIP:

Dit recept is goed voor 25 wafeltjes. Deel ze met familie en vrienden.
Liever een vanillevulling? Mix dan 55 gr boter (op kamertemperatuur). Voeg geleidelijk aan 250 gr bloemsuiker toe. Werk af met 1 eetlepel vanille extract en 1 à 2 eetlepels room (40%).

Reacties