Zalm in bladerdeeg

Foto Cathy Van de Moortele
Ik was superblij met mijn nieuwe kookboek uit Noorwegen. Isak, de Noorse uitwisselingsstudent die 3 maanden bij ons verblijft, bracht het voor me mee. Zijn mama houdt ook van koken en bakken en zij zorgt nu voor onze Eva en zorgt dat zij lekker eten krijgt. Tijd om eens te zien wat de Noorse keuken ons kan bieden. Vis staat daar heel vaak op het menu en dat is iets wat wij wel wat vaker zouden mogen eten. Vandaar dit zalm in bladerdeeg recept.

Wat hebben we nodig:
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 4 verse zalmfilets, zonder vel
  • peper en zout
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 5 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • 1 groene selderstengel, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • 1 ei, losgeklopt
  • 125 ml droge, witte wijn
  • 25 ml Noilly Prat
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 125 ml visbouillon
  • 250 ml room
  • verse bieslook, fijngesnipperd
  • citroensap
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Leg het bladerdeeg koel weg tot gebruik.
  • Zorg dat er geen graten meer in de zalm zitten. Kruid de vis met peper en zout aan beide kanten.
  • Kook de worteltjes kort met de pijpajuintjes en groene selder, zodat ze beetgaar zijn. Meng de groentjes met peterselie en bieslook. Laat de groentjes helemaal afkoelen.
  • Neem 1 vel bladerdeeg en leg het voor je op een bakplaat met bakpapier.
  • Schik de vier stukken zalm op het deeg en laat telkens wat ruimte tussen.
  • Verdeel de groentjes over de vis.
  • Doreer het bladerdeeg met losgeklopt ei rond en tussen de vismoten. 
  • Neem de tweede plak bladerdeeg en drapeer die over de vis. Druk het deeg samen aan de randjes zodat je 4 pakketjes hebt die toch aan elkaar vastzitten.
  • Doreer ook de bovenste laag met losgeklopt ei, zodat je straks een mooi gekleurd bladerdeeg krijgt.
  • Maak enkele sleufjes in het bladerdeeg, zodat de stoom weg kan.
  • Schuif de vis 20 min in de hete oven.
  • Maak ondertussen de saus.
  • Doe de wijn met de Noilly Prat, sjalot en visbouillon in een steelpan. Laat de saus voor de helft inkoken. 
  • Voeg de room toe en laat de saus nog even goed doorwarmen, zonder ze te laten koken.
  • Werk af met bieslook en wat citroensap.
  • Dien de zalm in zijn geheel op en snij hem pas aan tafel door.
  • Serveer de saus bij de zalm. 
TIP:

Lekker met gekookte, nieuwe aardappeltjes en courgette noodles.
Je kan ook wat gesnipperd preiwit gebruiken ipv pijpajuintjes.
Heb je nog wat brunoise van groentjes over? Voeg ze toe aan de saus.

Reacties