Romige orecchiette met romanesco en kikkererwten

Foto Eva Joos
Vegetarische pastagerechten geven niet de indruk dat je iets tekort krijgt. De vleesliefhebber kan altijd nog wat ham- of spekblokjes of gebakken kippeblokjes door het gerecht roeren, maar op zich is dat absoluut niet nodig.
Romanesco is zowat een kruising tussen bloemkool en broccoli en tegenwoordig makkelijk terug te vinden bij Delhaize. Je kan ook opteren voor broccoli ; bloemkool vind ik zelf minder geschikt en een beetje eentonig van kleur in dit pastagerecht.
Dit recept zorgt voor een romig geheel, zonder de calorie├źn die je zou hebben als je echt room zou gebruiken.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr orecchiette
  • zout
  • 1 Romanesco, in roosjes verdeeld
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • chilivlokjes naar smaak
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 150 gr ricotta
  • 50 gr mozzarella, fijngeraspt
  • peper van de molen
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de pasta in ruim, gezouten water. Voeg de romanesco roosjes toe als de pasta bijna gaar is en laat ze meegaren.
  • Giet de pasta en groente af en bewaar wat van het kookvocht.
  • Verwarm een grote pan op medium warmte en doe er een scheutje olie in. Fruit de ui aan met de look, een snuifje zout en de chilivlokjes.
  • Voeg de kikkererwten toe en laat ze zachtjes kleuren. Haal de pan van het vuur.
  • Klop de ricotta met de geraspte kaas en 3 eetlepels van het pastakookvocht tot je een romige saus bekomt.
  • Doe de pasta en romanesco bij de kikkererwten en roer er de saus onder. Warm het gerecht nog eens door, zonder het aan de kook te brengen. Voeg extra kookvocht van de pasta toe als de saus te dik blijkt.
  • Serveer dit gerecht met extra kaas, chilivlokjes en vers gemalen peper.
TIP:

Als je geen ricotta hebt, kan je ook roomkaas (bv Philadelphia natuur) gebruiken. Zorg dan wel dat de roomkaas op kamertemperatuur is. Je zal waarschijnlijk ook wat melk moeten toevoegen als de kaas te dik is.
Ik hou zelf heel erg van Parmezaanse kaas, maar de dochters zijn geen fan. Vervang gerust de mozzarella door evenveel Parmezaanse kaas.

Reacties