Chocomousse taart

Foto Cathy Van de Moortele
Foto Cathy Van de Moortele
Eric Lanlard is zo'n geweldige patissier en het is gewoon genieten om hem op TV bezig te zien. Dit recept heb ik een beetje gebaseerd op zijn Mandarin and Chocolate Tonka Bean Cake. Het is mijn eigen versie geworden, met een knipoog naar Mr. Lanlard.

Eva vertrekt binnenkort voor 3 maanden op uitwisseling naar Noorwegen. Om haar 18e verjaardag toch al een beetje te vieren, kwam de hele familie samen. Daar hoorde een Noors buffet en een dessertbuffet bij. Deze taart was top!

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr patisseriebloem
  • 100 gr bloemsuiker
  • 85 gr amandelpoeder
  • 3 eiwitten
  • 50 gr kristalsuiker
  • 150 gr abrikozen taartvulling (Materne)
  • 250 gr BLOC chocolade, grof gehakt
  • 35 ml water
  • 35 gr kristalsuiker
  • 5 eierdooiers
  • 250 ml slagroom
  • 150 gr BLOC chocolade, grof gehakt
  • 50 gr boter, ongezouten
  • 2 eetlepels bloemsuiker, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zeef de bloem met de bloemsuiker en meng er het amandelpoeder onder.
  • Klop de eiwitten deels op, voeg de suiker toe en klop verder op tot zachte pieken.
  • Meng de opgeklopte eiwitten met de droge ingrediĆ«nten.
  • Bekleed de bodem van een kleine springvorm met bakpapier. 
  • Stort het beslag in de vorm en bak de meringue basis 10 - 12 min of tot hij goudbruin is. Laat de meringue volledig afkoelen.
  • Besmeer de meringue bodem met de abrikozentaartvulling. Laat hiervoor de ring rond de taart zitten.
  • Smelt de chocolade op een laag wattage in de microgolf. 
  • Kook het water met de suiker in tot een siroop.
  • Klop de eierdooiers op tot ze dik en zachtgeel zijn.
  • Voeg de licht afgekoelde siroop toe aan de eierdooiers en blijf goed kloppen. Ik gebruik hiervoor de Kenwood met de draadklopper.
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en mix alles mooi onder elkaar.
  • Klop de slagroom op tot zachte pieken en spatel hem door de gesmolten chocolade. 
  • Giet de chocomousse over de abrikozentaartvulling. Strijk de bovenkant mooi glad.
  • Zet de taart in de diepvriezer tot ze mooi gestold is.
  • Gebruik een bunzenbrander om de springvormring los te krijgen van de taart. 
  • Zet de taart op een taartrooster, boven een silicone mat.
  • Maak de ganache, door de chocolade te smelten in de microgolf op een laag wattage.
  • Meng de gesmolten chocolade met de boter en de bloemsuiker.
  • Giet de ganache over de taart en werk snel om de ganache mooi te verdelen.
  • Werk af met chocolade decoratie of vers fruit.
TIP:

Deze taart is voor 4 - 6 pers.
Het amandelpoeder zorgt voor een bijzondere textuur in de bodem.
Ik heb de fout gemaakt om de taart in de koelkast te zetten na het afwerken met ganache. De ganache wordt dan hard en de taart is moeilijk te snijden. Gewoon koel weg zetten is een betere optie.


Reacties