Noorse "Skoleboller" schoolbroodjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 ml melk
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 50 gr gist
- 2 theelepels kardamom (optioneel)
- 30 gr vanillesuiker
- 150 gr kristalsuiker
- snuifje zout
- 700 - 800 gr patisseriebloem
- vanillepudding gemaakt van 500 ml melk, 30 gr kristalsuiker en 50 gr vanillepoeder
- 300 gr bloemsuiker, gezeefd
- 2-3 eetl water
- bloemsuiker
- geraspte kokosnoot
- Verwarm de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Laat de melk niet te warm worden.
- Breek de gist in de melk en laat het papje even staan zodat het schuimig kan worden.
- Voeg de kardamom, vanillesuiker, kristalsuiker en het zout toe.
- Voeg 3/4 van de bloem toe en meng tot een stevig deeg dat niet meer aan de handen kleeft. Voeg niet meer bloem toe dan nodig is.
- Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom.
- Laat het deeg afgedekt 40 min rijzen.
- Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 20 even grote porties (100 gr per portie).
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Druk de balletjes deeg plat en leg ze op een bakplaat (je kan nu ook een deel van de broodjes invriezen).
- Dek de broodjes af en laat ze nog 20 min rijzen.
- Maak met je vingers een holte in het midden van elk broodje en vul de holtes op met telkens 1 eetlepel vanillepudding.
- Bak de broodjes lichtbruin in 12 min en laat ze volledig afkoelen op taartroosters.
- Afwerking 1: Los de bloemsuiker op in het water en versier de broodjes met dit suikerglazuur.
- Afwerking 2: Doop de geglazuurde broodjes in kokosrasp.
- Afwerking 3: Bestuif de ongeglazuurde broodjes met bloemsuiker.
Eet deze schoolbroodjes liefst nog dezelfde dag op. Vers zijn ze het lekkerst!
Reacties