Noorse "Skoleboller" schoolbroodjes

Foto Cathy Van de Moortele
Niet meteen een product dat hier verkocht wordt, maar het heeft wel iets van onze ontbijtkoeken. Voornamelijk de koeken in 8-vorm, gevuld met vanillepudding en afgewerkt met suikerglazuur. Alvast het uitproberen waard! Het is een Noorse versie van onze Berlijnse bollen. Bedankt voor het recept, Helle Jorgenson.

Wat hebben we nodig:
  • 500 ml melk
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr gist
  • 2 theelepels kardamom (optioneel)
  • 30 gr vanillesuiker
  • 150 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • 700 - 800 gr patisseriebloem
  • vanillepudding gemaakt van 500 ml melk, 30 gr kristalsuiker en 50 gr vanillepoeder
  • 300 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 2-3 eetl water
  • bloemsuiker
  • geraspte kokosnoot
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Laat de melk niet te warm worden.
  • Breek de gist in de melk en laat het papje even staan zodat het schuimig kan worden.
  • Voeg de kardamom, vanillesuiker, kristalsuiker en het zout toe. 
  • Voeg 3/4 van de bloem toe en meng tot een stevig deeg dat niet meer aan de handen kleeft. Voeg niet meer bloem toe dan nodig is.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom.
  • Laat het deeg afgedekt 40 min rijzen.
  • Duw de lucht uit het deeg en verdeel het in 20 even grote porties (100 gr per portie).
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Druk de balletjes deeg plat en leg ze op een bakplaat (je kan nu ook een deel van de broodjes invriezen). 
  • Dek de broodjes af en laat ze nog 20 min rijzen.
  • Maak met je vingers een holte in het midden van elk broodje en vul de holtes op met telkens 1 eetlepel vanillepudding.
  • Bak de broodjes lichtbruin in 12 min en laat ze volledig afkoelen op taartroosters.
  • Afwerking 1: Los de bloemsuiker op in het water en versier de broodjes met dit suikerglazuur.
  • Afwerking 2: Doop de geglazuurde broodjes in kokosrasp.
  • Afwerking 3: Bestuif de ongeglazuurde broodjes met bloemsuiker.
TIP:

Eet deze schoolbroodjes liefst nog dezelfde dag op. Vers zijn ze het lekkerst!

Reacties