Amandelboter

Foto Cathy Van de Moortele
Het meest makkelijke broodsmeersel ooit om zelf te maken. Waarschijnlijk ook met de minste ingrediënten: slechts 1 ingrediënt! Wat heb je er voor nodig? Een keukenrobot. Ga je gang!

Wat hebben we nodig:
  • ongepelde amandelen (bruine velletjes er nog aan dus)
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de amandelen in een keukenrobot met het hakmes.
  • Cutter de noten eerst tot een korrelige massa. 
  • Schraap de randen en cutter verder tot de gewenste consistentie. Dit kan wel een tijdje duren. Op het moment dat je denkt: nu komt het niet meer goed, dan moet je nog even verder gaan.
  • Klaar!
  • Foto Cathy Van de Moortele
  • De amandelboter zal opstijven als je hem in de koelkast bewaart.
TIP:

Je kan ook wat gerookte pinda's toevoegen.
Heb je jouw amandelboter liever smeuïg? Voeg dan 1-2 eetlepels notenolie of kokosolie toe.
Noten zijn calorierijk maar ook een bron van gezonde vetten.
Je kan ook gepelde amandelen gebruiken, maar dan heb je een witte amandelboter.
Rooster je amandelen even voor je ze cuttert, voor extra smaak. Als je ze cuttert wanneer ze nog warm zijn, gaat dat vlotter.
Kruid af met een klein beetje zout, zodat de notensmaak nog meer geaccentueerd wordt.
Hoe langer je cuttert, hoe romiger de amandelboter wordt, zoals in de tweede foto. Op de tweede foto zie je amandelboter met een beetje kokosolie erbij.

Reacties