Wok met runderreepjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een bezoekje aan een Aziatisch wokbuffetrestaurant, heeft me veel bijgeleerd. De koks bezig zien en ondertussen je ogen de kost geven, is heel leerrijk en interessant. Mijn verbazing was groot, toen ik zag dat de kok de groentjes en het vlees even kort pocheerde in bouillon, alvorens hij alles in de gloeiend hete wok roerbakte. Resultaat: groentjes gaar, vlees sappig en de wok is niet aangekoekt.
Bij dit recept schrijf ik geen hoeveelheden. Als ik een wokgerecht maak, zet ik kommetjes klaar met allerlei ingrediënten: groentjes, maar ook varkensvlees, rundsvlees, scampi's, kip, ... Elk vult zijn kommetje naar keuze en dat wordt dan à la minute gewokt.

Wat hebben we nodig:
  • 2 gepelde biefstukken, in reepjes gesneden
  • 3 tenen look, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 stukje gember, geschild en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • peper
  • 2 l bouillon
  • wortel, geschraapt en in plakjes gesneden
  • uien, gepeld en in ringen gesneden
  • prei, schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • rode en groene paprika's, in reepjes gesneden
  • sojascheuten
  • oesterzwammen, gescheurd
  • Amoy wok noodles
  • woksaus: teriyaki, looksaus, zwarte bonensaus, oestersaus, zoetzure saus,...
  • pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • vetstof
  • eitjes, losgeklopt met water
  • sambal oelek
Hoe gaan we te werk:
  • Doe het vlees in een kommetje en marineer het met de look, gember, olie, sojasaus en peper.
  • Breng de bouillon aan de kook. 
  • Laat elke gast zijn kommetje met groentjes klaarzetten.
  • Pocheer de groentjes samen met de wok noodles in de hete bouillon gedurende enkele minuten. Voeg ook het vlees toe op het laatste en laat nog 1 min pocheren.
  • Schep de groentjes, noodles en vlees in een vergiet en laat uitlekken. Doe alles weer in het kommetje en ga zo verder met de andere kommetjes.
  • Zet de wok klaar en maak ze gloeiend heet. Doe een laagje olie in de wok en laat ze goed heet worden.
  • Werk telkens voor 1 pers als je het wokgerecht klaarmaakt, zodat het eten kan roerbakken ipv te stomen. Schud de wok voortdurend op zodat alles mooi gaart en in beweging blijft. Na enkele minuten is je gerecht klaar. Werk af met saus naar keuze en schep je maaltijd weer in je kommetje.
  • Bak een omeletje van de eitjes in een klein beetje vetstof. Rol de omelet op en snij ze in reepjes.
TIP:

Zet kommetjes met pijpajuintjes, sambal oelek, rauwe sojascheuten en omeletreepjes op tafel, zodat elke tafelgenoot zelf zijn gerecht kan afwerken.
Vergeet de chopstiscks niet!

Reacties