Muffins met sinaas en physaliskers

Foto Cathy Van de Moortele
Ik had hier nog redelijk wat gedroogde physaliskersjes in de kast staan. In dit muffin recept komen ze goed tot hun recht. Door ze te laten weken in warm fruitsap, worden ze dik en zacht en dat is net wat ze nodig hebben om er een lekkere muffin van te maken. Serveer ze liefst warm, met een beetje boter.. waarom niet bij het ontbijt?

Wat hebben we nodig:
  • 140 gr gedroogde physaliskers
  • 2 eetlepels fruitsap
  • 280 gr patisseriebloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • snuifje zout
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 120 ml melk
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Zet je muffin vormen klaar.
  • Meng het gedroogd fruit met het fruitsap en verwarm alles samen op medium warmte. Zet de pan weer van het vuur en laat het fruit afkoelen in het warme sap, tot de bessen dik en zacht zijn.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in een kommetje.
  • Klop de boter met de suiker in de Kenwood tot een lichte massa. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig naar beneden.
  • Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Voeg afwisselend van de bloem en van de melk toe tot alles goed gemengd is.
  • Voeg de bessen met het sap toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over 8 grote muffin vormpjes.
  • Bestrooi elke muffin met nog een beetje kristalsuiker.
  • Bak de muffins goudbruin en met een knapperig korstje gedurende 25 min.
  • Laat de muffins afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Warm de muffins 60 sec in de microgolf op voor je ze eet, zo zijn ze op hun lekkerst.
TIP:

Bewaar de muffins op kamertemperatuur in een hermetisch afgesloten doos.
Voeg wat zeste van sinaasappel toe aan het beslag.
Je kan uiteraard ook ander gedroogd fruit zoals rozijntjes, abrikoos of veenbesjes nemen. Laat ze ook weken in het warme fruitsap, zodat ze weer vocht opnemen en sappig worden.
Physaliskers staat ook wel gekend onder goudbes, Inca bes of ananaskers. Ik kocht ze gedroogd bij een notenkraam op de markt. Ze zijn iets zuurder van smaak in vergelijking met ander gedroogd fruit, maar dat is een goeie tegenhanger voor het zoete in de muffin.
Ik gebruik altijd silicone muffin vormen. Vet ze niet in, maar ze spoel ze om met koud water en laat ze omgekeerd uitdruipen. Vul ze daarna met het beslag en zet ze op een ovenrooster.

Reacties