Kardemom ontbijtkoeken met kaneelsuiker

Foto Cathy Van de Moortele
De oudste dochter kreeg de kans om voor school een week naar Tampere in Finland te reizen. Wat een mooie gelegenheid voor mij om eens te neuzen in Finse recepten. Brood is altijd leuk om te bakken en zeker als het broodjes zijn die wij niet kennen. Deze zoete broodjes eet je best de dag zelf, met wat verse boter en een laagje frambozenconfituur...

Wat hebben we nodig:
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1/2 eetlepel kardemom
  • 25 gr verse gist
  • 450 - 550 gr bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • boter
  • kaneelsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • kristalsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de melk in een kommetje en los hierin de suiker, kardemom en gist op. Laat het gistpapje 10 min staan.
  • Hou 100 gr bloem apart. Doe de rest van de bloem in een kom met het zout en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistpapje in het kuiltje, dek af met wat bloem en laat het even rusten.
  • Kneed het deeg goed door tot het elastisch wordt. 
  • Voeg de zachte boter toe en kneed verder tot een soepel deeg. Voeg de extra bloem alleen toe als het deeg nog te plakkerig is. Het deeg moet nog zacht zijn, maar mag niet aan de handen blijven kleven.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette vorm en dek af met plastic folie.
  • Laat het deeg 1 - 2u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol 1 deel deeg uit tot een dunne rechthoek. Dek de andere deegballetjes af, zodat ze niet uitdrogen.
  • Besmeer het deeg met boter en bestuif het met kaneelsuiker.
  • Rol het deeg op van de korte kant, tot een strakke rol.
  • Snij 5 broodjes van de deegrol. Doe dit diagonaal: eerste snede naar rechts, volgende snede naar links, zodat je broodjes een brede V-vorm krijgen.
  • Doe dit ook voor de andere delen deeg.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Dek de broodjes af en laat ze nog 30 min rijzen.
  • Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met kristalsuiker.
  • Bak de broodjes 20 - 25 min of tot ze lichtbruin en gaar zijn.
TIP:

Heb je geen kardemom? Gebruik dan 1/4 koffielepel kaneel en 1/4 koffielepel nootmuskaat. Het is zeker niet hetzelfde, maar deze kruiden heb je meestal wel in huis.

Reacties