Vegetarische loempiaatjes

Foto Cathy Van de Moortele
Ik vind het helemaal geweldig om zelf loempiaatjes te maken. Het is niet altijd gemakkelijk om de loempiavellen te vinden (gewone supermarkten hebben ze niet in huis - Albert Heijn in Nederland wel), maar als ik ze vind, koop ik toch een pakje of 2. Je bewaart ze in de diepvries en je kan ze ontdooien en weer invriezen, daar de vellen enkel water en bloem bevatten. Vul ze met jouw favoriete vulling. Bij ons is dit een vegetarische vulling, maar je kan dit evengoed als basis nemen en er dan snippers ham of stukjes gekookte kip aan toe voegen.

Wat hebben we nodig:
  • 21 loempiavellen
  • 60 gr rijstnoedels of rijstvermicelli, gekookt (volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en kleiner geknipt
  • olie
  • 1/6 witte kool of Chinese kool, fijn geschaafd
  • 1 grote wortel, geschraapt en grof geraspt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 steel selder, in fijne maantjes gesneden
  • 250 gr sojascheuten
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • snuif kristalsuiker
  • peper van de molen
  • sambal oelek naar smaak
  • verse koriander, fijngesnipperd
  • maïzena
Hoe gaan we te werk:
Foto Cathy Van de Moortele
  • Knip de verpakking open en haal de velletjes voorzichtig los van elkaar. Leg 14 velletjes op elkaar. De andere 7 velletjes leg je op een ander hoopje netjes op elkaar. Snij dit hoopje velletjes diagonaal door met een groot scherp mes, zodat je 2 pakjes driehoeken bekomt. Gebruik nu dat zelfde mes om de hoeken van de driehoeken af te snijden (je mag die weggooien). Deze velletjes zullen dienen als inlegvelletje voor de loempia's. Ze zullen er voor zorgen dat de vulling mooi in de loempia's blijft tijdens het bakken.
  • Bedek alle velletjes met een handdoek, zodat ze niet uitdrogen. 
  • Laat de olie heet worden in de wok.
  • Roerbak de kool kort met de wortel, ui, selder en sojascheuten.
  • Kruid met de sojasaus en de oestersaus, suiker, peper en sambal.
  • Laat de vulling afkoelen op een bord en meng ze met de rijstnoedels en de koriander.
  • Leg een loempiavel voor je, met de punt naar beneden. Leg een inlegvelletje op het eerste vel.
  • Schep op het inlegvelletje een hoopje vulling en maak er met je lepel een rolletje van, zodat je overal evenveel vulling hebt.
  • Vouw de onderste punt over de vulling en rol 1x om.
  • Vouw de zijkanten naar het midden, tot de punten elkaar raken. Rol 1x om.
  • Maak een papje van maïzena met wat koud water. Met een borsteltje smeer je de driehoek in. Rol de loempia verder tot hij gesloten is. Het maïzenapapje is de "lijm" die je loempia mooi dicht houdt.
  • Leg alle loempia's op een bordje tot je klaar bent.
  • Je kan de loempia's meteen frituren op 180°C of je vriest ze in voor latere eetmomenten.
TIP:

Vries de loempia's in op een bakplaat met bakpapier bekleed. Eens ze bevroren zijn, kan je ze in een diepvrieszakje bewaren. Noteer goed welke vulling er in zit.

Reacties