Aardbeibavarois met aardbeigelei

Foto Lana Joos
Ok, dit is niet echt het aardbeiseizoen, maar als je de kans hebt om aardbeibavarois te eten, dan moet dat ook in de herfst mogelijk zijn. Zalig op de tong, met de ogen dicht, genietend..

Wat hebben we nodig:
  • 15 gr kristalsuiker
  • 150 gr slagroom
  • 30 gr melk
  • 2 gelatineblaadjes (7 gr samen), geweekt in koud water
  • 130 gr aardbeipuree, zonder pitjes
  • 6 gr aardbeienlikeur (Fraise des bois)
  • 20 gr water
  • 50 gr kristalsuiker
  • 100 gr aardbeipuree, zonder pitjes
  • 1 gelatineblaadje, geweekt in koud water
  • enkele aardbeien
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de suiker op met de slagroom tot mayonaise dikte.
  • Verwarm de melk zachtjes op het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Haal de pan onmiddellijk van het vuur en giet de melk in een kom.
  • Roer de aardbeipuree en het likeur door de melk.
  • Spatel de slagroom door de aardbeipuree. Als je de kleur te licht vindt, kan je enkele druppels rode voedingskleurstof toevoegen.
  • Giet de bavarois in een ronde, hoge springvorm zonder bodem, op een bord en laat hem opstijven in de koelkast.
  • Maak de aardbeigelei: kook het water met de suiker tot een siroop en haal de pan van het vuur van zodra de suiker gesmolten is.
  • Voeg de aardbeipuree toe. 
  • Knijp het gelatineblaadje uit en laat het wegsmelten in de aardbeigelei. Roer nog eens goed om.
  • Giet de gelei over de opgesteven bavarois, werk af met aardbeitjes en laat verder opstijven.
TIP:

Voor de aardbeipuree, ontkroon je 400 gr aardbeien en snij je ze in stukjes. Pureer de aardbeien met een staafmixer en duw ze door een zeef, zodat er geen pitjes in zitten.
Ik gebruik een panettone vorm, zodat de bavarois mooi hoog en rond is.

Reacties