Gele linzencurry

Foto Cathy Van de Moortele
Eva en ik houden allebei van vegetarische gerechten, zij het dan voor verschillende redenen. Zij wil het doden van dieren voor consumptie verminderen en ik heb gewoon niet zoveel nood aan vlees. Ik kan de vegetarische keuken wel smaken en als die uit India komt.. need I say more?
Maak deze linzencurry in een Creusetpot, zodat hij zachtjes kan sudderen en alle smaken kunnen samenkomen tot één romig geheel. Serveer de curry over rijst of geef er chapati's of naan brood bij. Waan je in India en kom helemaal tot rust..

Wat hebben we nodig:
  • 180 gr gedroogde gele linzen (of een andere kleur als je die in huis hebt)
  • geklaarde boter (ghee)
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes look, gepeld en geperst
  • verse gember, geschild en geraspt (naar smaak te doseren)
  • 1 koffielepel mosterdzaadjes
  • snuifje kurkuma
  • snuifje cayennepeper
  • 1 kopje tomatenblokjes (vers of uit blik)
  • 200 ml kokosmelk
  • snuifje zout
  • verse koriander, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
  • Spoel de linzen grondig, zodat eventueel stof weggespoeld wordt.
  • Doe de linzen in een grote pot en doe er 5x zoveel water bij.
  • Breng de linzen aan de kook en laat ze dan zachtjes sudderen zonder deksel tot ze helemaal zacht zijn, 30 - 45 min. Normaal gezien zullen de linzen al het water opgeslorpt hebben. Kijk regelmatig of je geen water moet toevoegen, zodat de linzen niet droogkoken.
  • Verwarm de Creuset op medium warmte en laat de geklaarde boter warm worden. De hele bodem van de pan moet bedekt zijn met ghee.
  • Fruit de ui glazig en zacht op een heel laag vuurtje. Dit proces neemt zeker 15 min in beslag. De uien moeten goudgeel - niet bruin - worden. Blijf roeren zodat de uien in beweging blijven en niet aanbakken.
  • Voeg de look en gember toe en laat die even meefruiten.
  • Voeg de mosterdzaadjes, kurkuma en cayenne toe. Wees voorzichtig, want de mosterdzaadjes kunnen uit de pan ploffen en zijn heel heet.
  • Voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Zet het vuur heel zacht en laat het gerecht verder garen.
  • Giet de linzen af indien nodig en voeg ze toe aan de saus. Roer alles goed onder elkaar.
  • Kruid met zout. 
  • Strooi de koriander over het gerecht en spatel die eronder.
TIP:

Linzen kunnen een langere gaartijd nodig hebben eens ze ouder worden.
Je kan linzen sneller koken door ze in een snelkookpan te garen.

Reacties