Gehaktbroodje in spek

Foto Cathy Van de Moortele
Sinds we onze pakketjes van Deeleenkoe en Deeleenvarken in huis hebben, wordt er weer meer geëxperimenteerd met vleesgerechten. Ik ben eigenlijk wel heel blij met dit initiatief om gezamenlijk vlees aan te kopen en dat te delen en als het dan ook nog eens superlekker blijkt te zijn, kriebelt het om nieuwe recepten te zoeken en uit te proberen.
Dit gehaktbroodje krijgt extra smaak door het spek, de pijnboompitten en de sherry die er in verwerkt zitten. Laat het gehaktbroodje zeker 12u opstijven in de koelkast voor je het aansnijdt.

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr varkensgehakt
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 koffielepel Provençaalse kruiden
  • 2 teentjes look, gepeld en geperst
  • snuif zout
  • peper van de molen 
  • 50 ml sherry
  • 30 gr paneermeel
  • 2 eetlepels pijnboompitten, droog geroosterd
  • verse peterselie, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel groene peperkorrels
  • 6 plakken ontbijtspek zonder zwoerd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Meng het varkensgehakt met het rundergehakt, de ui, kruiden, look, zout, peper, sherry, paneermeel, pijnboompitten.
  • Kruid met de peterselie en de groene peperkorrels.
  • Leg 5 plakjes spek naast elkaar op je werkblad en laat ze lichtjes overlappen.
  • Vorm een ovaal broodje van het vlees en leg het op het spek.
  • Vouw de sneetjes spek over het vlees zodat de uiteinden elkaar raken.
  • Leg nog een sneetje spek in de andere richting over de naden van het andere spek.
  • Leg het gehaktbroodje met de naden van het spek naar beneden, in een ovenschaal.
  • Zet het gehaktbroodje 1u15 in de warme oven.
  • Laat afkoelen in de vorm op een taartrooster.
  • Zet het vlees minstens 12u in de koelkast voor je het aansnijdt.
TIP:

Snij plakken van het gehaktbroodje en serveer ze als voorgerecht met een likje mosterd en een frisse salade.
Je kan de sherry ook vervangen door droge, witte wijn.

Reacties